Toevallige ontmoetingen

Renault 25 TXI. Geliefde zakenauto

By  | 

Door het niet aflatend enthousiasme van de Renaultfan Jaap beroeren wij het toetsenbord opnieuw om zijn aandeel in het behoud van het mobiele erfgoed te beschrijven. Al eerder kwamen zijn Renault 8 S aan bod en zijn bezit van een wagen met temperament: de Renault A 110. Deze keer is zijn Renault 25 TXI het onderwerp.

We publiceren deze artikeltjes gratis, en willen dat natuurlijk ook blijven doen. Maar u begrijpt dat dat voor ons niet gratis is. Ondersteunt u dit initiatief en waardeert u het? Overweeg dan eens een abonnement op Auto Motor Klassiek. U helpt ons dan niet alleen de gratis initiatieven betaalbaar te houden, maar ontvangt als bonus ook nog eens elke keer een AMK in de bus. En u betaalt nog maar € 3,30 per nummer in plaats van € 4,99. Elke maand goed voor uren leesplezier.

Door: Dirk de Jong

De Renault 25 TXI is een bijzonder model, met zijn tweeliter motor en drie kleppen per cilinder. De 136 pk sterkte viercilinder heeft een top die maar 3 kilometer minder is dan de sterk gemotoriseerde zescilinder ‘Type 25’. 

Jaap is in goed gezelschap met zijn topmodel want ook de vroegere Franse president Francois Mitterand reed dit model als regeringslimousine. Waar blijft de tijd? Volgens Jaap is deze Renault 25 TXI in de kleurstelling zwart metallic nog de enig rijdende in Nederland. (Over exclusiviteit gesproken.) De tand des tijds heeft geen enkele invloed op zijn uiterlijk. De 28 jarige staat er nog stralend bij. Hoe kan het ook anders als je hem al 16 jaar in bezit hebt, waarbij de auto nog steeds word gekoesterd. (Jaap noemt zijn garage dan ook wel eens terecht: de koesterkamer).

Ondanks dat de Renault 25 TXI niet op de weg verschijnt, geeft het verhaal over zijn bezit al een grijns van oor tot oor. Jaap is niet alleen een verzamelaar van bijzondere Renaults, maar verzamelt ook vriendelijke mensen om hem heen. Dat geeft voor andere klassiekerliefhebbers een gevoel van welzijn. Zijn ‘Renault-geluks-energie’ straalt hij ook uit naar zijn beide dochters die beide – moderne – Renaults rijden. Volgens hem kun je geen betere geluksbron aanboren.

Meer artikelen over de klassieke Renault via deze link

Misschien ook interessant om te lezen:

Renault 25 TXI achterkant

 

Nu in de winkel, het julinummer

BMW 318i, Fiat 500 Abarth, Chevrolet Fleetmaster

Auto Motor Klassiek van juli ligt nu in de winkel. Dus snel naar de boekwinkel voor een nieuw nummer. Voor maar 4,99 een garantie voor zeker een paar uur leesplezier.

Lekker zomers prijkt op de omslag de BMW 318i cabriolet van Femko de Jong. Hij bracht de auto tot in perfectie. U leest er alles over in nummer 7.

Erg interessant vinden we zelf de ombouw van een Chevrolet Fleetmaster naar een custom. Dat is niet zomaar klakkeloos gedaan. Het was een echt ingrijpend project. Zelfs de klompen van de eigenaar moesten eraan geloven. Ook de restauratie van de Fiat 500 waarvan in dit nummer een verslag, zou je onder de noemer custom kunnen scharen. De auto was in erbarmelijke toestand, dus een intensieve restauratie volgde. Eigenaar Henrique Linde gaf er meteen een eigen 'Abarth'-draai aan. Wij vonden het resultaat meer dan geslaagd. Hendri Kampherbeek heeft zijn hart gegeven aan Peugeot. Zelfs wanneer deze voor de tweede keer onder handen moet worden genomen. Zijn Peugeot 405 mi16 kocht hij met een kapotte motor en na de restauratie was het weer bijna mis.

Natuurlijk worden alle auto- en motorverhalen weer voorafgegaan aan tientallen pagina's met korte berichten, vanaf praktische tips tot en met historie, klassiekers die we onderweg tegenkwamen en diverse columns waar het hebben van een klassieker, het sleutelen aan een klassieker en zelfs het hobbymatig handelen van klassiekers centraal staat. Bovendien natuurlijk ook rond de veertig pagina’s met klassiekers te koop, die soms online niet eens aangeboden worden. Het perfecte leesvoer. Haal hem daarom snel in huis en neem alvast een abonnement, zodat u de volgende editie niet mist.

En verder ook nog:

 • Aprilia Moto 6.5 restauratie
 • Honda CB 550
 • Mercedes-Benz 600 Pullman
 • Herinnering aan Stirling Moss
 • Beleef de bevrijding deel 2

Meer over wat er in deze editie allemaal staat ziet u op onze pagina deze maand.

 

2 Comments

 1. Rjab

  28 maart, 2020 at 19:47

  Langgeleden dat ik er een heb gezien. Ouders van een vriend van mij hadden er zoeentje. Met sprekende computer trouwens!!! Is voor die tijd echt vermeldenswaardig😜
  Op een avond reden ze bij hem weg richting huis. Een achterlicht deed het niet. Alllebei de deuren gingen open en weer dicht, en reden verder. Ze konden geen Engels verstaan🤓

 2. Henk

  28 maart, 2020 at 16:52

  Geweldige wagen! Ik heb ooit een TI gehad, zelfde motor, iets minder luxe. Ging als de brandweer dat ding!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *