Bijzonder

Matra Djet als schuurvondst: Van een oude man geweest

By  | 

What is in a name? Shakespeare vroeg het zich al af. De Matra Djet was ook bekend als Matra Bonnet Djet, Matra Sports Djet en Matra Sports Jet. De bindende factor was René Bonnet. Maar wat voor naam je er ook op plakt, de vondst van André Kout, de man achter Kout Automobiles uit het vlak onder de poolcirkel liggende Wieringerwaard, is er niet minder uniek om.

We publiceren deze artikeltjes gratis, en willen dat natuurlijk ook blijven doen. Maar u begrijpt dat dat voor ons niet gratis is. Ondersteunt u dit initiatief en waardeert u het? Overweeg dan eens een abonnement op Auto Motor Klassiek. U helpt ons dan niet alleen de gratis initiatieven betaalbaar te houden, maar ontvangt als bonus ook nog eens elke keer een AMK in de bus. En u betaalt nog maar € 3,30 per nummer in plaats van € 4,99. Elke maand goed voor uren leesplezier.

René Bonnet. Die begon sportwagens te maken onder de vlag van Deutsch et Bonnet

Maar zoals vaker binnen relaties gebeurt, liep de samenwerking met Charles Deutsch op de klippen. René Bonnet begon in een bij Matra gehuurd halletje voor zichzelf als Automobiles René Bonnet. En omdat ‘jet engines’ op dat moment stonden voor het technisch hoogst haalbare op snelheidsgebied bedacht hij de voor Fransen makkelijker uit te spreken naam ‘Djet’.

De creatie werd gedragen door een buizenframe onder een – door Matra geleverd – polyester kleedje

De centraal geplaatste motor bij de Matra Djet was een Renault R8 blok dat aan een versnellingsbak (met gewijzigde overbrengingsverhoudingen) van een Renault Estafettebusje werd gebouwd. Met onafhankelijke wielophangingen en rondom schijfremmen was de auto – het autootje – optisch en technisch een volbloed sportieveling, een tweepersoons ADHd’er van maar 600 kilo.

In het eerste stuk van de Matra Djet historie waren er drie versies

De René Bonnet Djet had het 65 pk blok uit de R8 Major en draafde daar 165 km/u mee. Opvolger René Bonnet Djet II had een R8 Gordini motor van 80 pk en was 190 km/u snel. De René Bonnet Djet III was puur voor circuitgebruik bedacht en voorzien van een 998 cc DOHC blok

Kleine bedrijven, grote problemen

Gedreven technici, kunstenaars en andere talenten zijn vaak geestelijk mank als het op commercieel denken aankomt. Zo ook Bonnet. Daar liep het dus ook spaak met de centen of laten het Francs zijn geweest. Maar op dat moment leefde bij Matra de gedachte dat het qua prestige en gewin interessant zou kunnen zijn om de sportwagenwereld te duiken. Na wat administratief gesjoemel verliet Bonnet wat triestig het pand.

Want Matra had de rechten en productie van zijn geesteskind over genomen. Dat was in 1964. De productie van de oer Djet werd gestopt, waarna de bij Simca weg gehaalde ontwerper Philippe Guèdon het ontwerp op veel punten verbeterde. Het autootje werd een auto. Hij werd groter, breder, hoger en (zo’n 50+ kilo) zwaarder.

Onder een andere vlag

In april 1965 werd de productie onder de Matra vlag doorgestart met twee nieuwe uitvoeringen, de Matra Bonnet Djet V (met een Renault 8 Major-blok) en Djet V S (met een Renault 8 Gordini-viercilinder). Na de Salon de l’Auto in 1965 in Parijs, werden de Romeinse cijfers en de naam Bonnet geschrapt, de auto heette vanaf dat moment Matra Sports Djet 5.

In 1966 kwam een model met een grotere Gordini-motor op de markt en werd de Djet naam vervangen door het oorspronkelijk bedoelde Jet. De modellenreeks bestond nu uit de Matra Sports Jet 5 (1108 cc-Renault 8 Major-motor), Jet 5 S (1108 cc-Renault 8 Gordini-motor) en Jet 6 (1255 cc-Renault Gordini-motor).

Er werden in totaal drie types van de Matra Djet/Jet geproduceerd van 1965 tot en met 1967.

 • Matra Bonnet Djet V / Matra Sports Djet 5 / Jet 5 met een 1108 cc-Renault 8 Major-motor, 70 SAE pk, en een top van 170 km/h
 • Matra Bonnet Djet V S / Matra Sports Djet 5 S / Jet 5 S, met 1108 cc-Renault 8 Gordini-blok, 90 SAE pk, topsnelheid 190 km/h
 • Matra Sports Jet 6 met een 1255 cc-Renault 8 Gordini-motor, 105 SAE pk, met een topsnelheid van 210 km/h

Los van deze modelaanduidingen waren er ‘De Luxe’-versies verkrijgbaar, met een houten instrumentenpaneel, houten stuurwiel, andere plaatsing van instrumenten en handrem en een grotere bumper.

Geen verkoopknallers

Men droomde in 1965 over een productie van 3000 Jets voor 1967, maar dromen zijn bedrog. In 1967 stopte de productie met een totaal van 1495 geproduceerde Matra (D)Jets. En in 1968 stonden er daar nog aardig wat onverkocht in showrooms.

Deze Matra Djet

De 1966er Matra Djet 5 woog bij zijn vondst niet direct de opgegeven 740 kilo. Er lag dan ook van alles op en in. Zelfs de stoflaag woog mee. Aan de pluskant: er zat geen blok en bak in. Maar de auto is helemaal eerlijk en onverprutst. Het chassis is in goede staat en de carrosserie is slechts 1 maal gespoten en is dus strak. Wel zit er een hele kleine beschadiging op de neus. Wij hebben nog nog nooit zo’n vergeten, maar originele Matra Djet gezien. Alle originele details zijn aanwezig en hij is nog nooit gerestaureerd.

 

Nu in de winkel, het augustusnummer

Auto Motor Klassiek van augustus ligt nu in de winkel. Voor maar 4,99 een garantie voor zeker een paar uur leesplezier.

Deze maand een mooie opvallende omslag. De Opel Rekord die Erwin Roosink een paar jaar geleden kocht in slechte staat en volledig restaureerde. Waarna hij als fan van de Dukes of Hazzard aan het uiterlijk van zijn Rekord een eigen draai gaf.

Verder in dit nummer:

 • Fiat 850 Familiare die na een halve eeuw overging naar de tweede eigenaar, die vervolgens beloofde de volgende halve eeuw er goed voor te zorgen.
 • Suzuki GS1000 die in de eind jaren zeventig een nieuw hoofdstuk vormde in de betrouwbaarheid en rij-eigenschappen van de Japanse supersports.
 • De Volvo 340 GL is dan misschien wel geen uniek type auto, maar met zijn 58.000 kilometer op de teller, is de inmiddels 33 jarige klassieker wel in unieke staat.
 • In het praktjkartikel leren interieur opknappen wordt een uitgedroogd leren interieur weer mooi gemaakt.
 • De Toyota Corolla Coupé GT Twin Cam 16 is de laatste tien jaar behoorlijk in populariteit gestegen. Reden voor ons er eens een reportage aan te wagen. We vonden een mooi exemplaar.
 • BMW R100 Mono. In vergelijking met een R69S of een R90S heb je zo’n ‘nieuwe’ R100RT voor wisselgeld. En je rijdt er een mooie motor mee. Een signalement.
 • De Saab 96V4 van Ad van Beurden had al wat rally's gereden, maar om hem echt optimaal te laten presteren, moest er nog het een en ander aan gebeuren. In dit nummer een verslag van de werkzaamheden.
 • In 75 jaar later opnieuw een serie foto's uit de oude doos, waarmee we even terugschakelen naar de jaren van de Tweede Wereldoorlog.

Alle auto- en motorverhalen worden voorafgegaan aan tientallen pagina's met korte berichten, vanaf praktische tips tot en met historie, klassiekers die we onderweg tegenkwamen en diverse columns waar het hebben van een klassieker, het sleutelen aan een klassieker en zelfs het hobbymatig handelen van klassiekers centraal staat. Bovendien ook rond de veertig pagina’s met klassiekers te koop, die soms online niet eens aangeboden worden. Het perfecte leesvoer, ook voor de komende vakantie. Haal hem daarom snel in huis en neem alvast een abonnement, zodat u de volgende editie niet mist.

Meer over wat er in deze editie allemaal staat ziet u op onze pagina deze maand.

 

Dolf Peeters, automotive journalist, tekstschrijver, vertaler, lid van de Heeren van Arnhem

5 Comments

 1. Alfredo Conga

  28 december, 2019 at 20:27

  Helemaal mee eens Dolf.

  Probeer maar eens, net zoals in muziek disciplines, het origineel te benaderen, jezelf meester te maken, dan te evenaren, en daarna het persoonlijk eigen idee en origineel concept nog meer eigen “cachet” te gaan geven en verder te ontwikkelen. L,Histoire, se repete. Niets mis mee.

 2. Alfredo Conga

  28 december, 2019 at 20:26

  Sorry Dolf voor het spelfoutje maarmeens. Moet zijn: maar eens, net zoals…enz.

  Gewoon een correte taal en taalspelling “freak”.

  Niemand is perfect.

  Rest my case.

  Groetjes!

 3. Alfredo Conga

  26 december, 2019 at 23:53

  Raar, maar waar(of niet),Dolf.

  Krijg, nu ik dit artikel van jou lees en de begeleidende foto,s aanschouw, onmiddellijk een soort “flashback” naar en van de toendertijd op de markt gebrachte Opel GT.
  Dit soort als “mini Chevrolet Corvette” uitgebracht Opel ontwerp, voor de Europese markt bedoeld als zijnde een “mini” GT(Grand Tourismo) Super Macho Sports car model, komt bij mij over als een soortement plagiaat.
  Waarschijnlijk net, zoals het voormalige oostblok,incl de voormalige USSR, ook de indertijd beroemde Spaceshuttle imiteerde in de vorm van de Boeran en tevens de Concorde, Mach 2+ nabouwde met desastreus gevolg, door met opzet verkeerde blueprints middels en tijdens al die Koude oorlog spionage activiteiten door te lepelen naar de toenmalige KGB. Rest my case.

  • Dolf Peeters

   27 december, 2019 at 09:58

   Ach… Zegt het oude spreekwoord niet: “Beter goed gepikt dan slecht bedacht”

   • Alfredo Conga

    28 december, 2019 at 20:19

    Helemaal mee eens Dolf.

    Probeer maarmeens, net zoals in muziek disciplines, het origineel te benaderen, jezelf meester te maken, dan te evenaren, en daarna het persoonlijk eigen idee en origineel concept nog meer eigen “cachet” te gaan geven en verder te ontwikkelen. L,Histoire, se repete. Niets mis mee.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *