Historie

Peugeot 405, ook al klassiek

By  | 

De 504 heeft intussen zijn klassiekerstatus. Maar voor zijn spiegelbeeldige familielid, de 405 zit nog onder de radar.

We publiceren deze artikeltjes gratis, en willen dat natuurlijk ook blijven doen. Maar u begrijpt dat dat voor ons niet gratis is. Ondersteunt u dit initiatief en waardeert u het? Overweeg dan eens een abonnement op Auto Motor Klassiek. U helpt ons dan niet alleen de gratis initiatieven betaalbaar te houden, maar ontvangt als bonus ook nog eens elke keer een AMK in de bus. En u betaalt nog maar € 3,30 per nummer in plaats van € 4,99. Elke maand goed voor uren leesplezier.

Getekend door Pinifarina

De eerste schetsen voor de auto die het gat tussen 309 en de 505 moest opvullen werden al in de herfst van 1982 door Pininfarina op papier – ja dat deden ze toen nog! – gezet. Het project D60, wat later dus de 405 zou worden, zou een conventioneel ‘drie box’ model worden. De verdere ontwikkelingsstrategie werd aan het begin van 1983 bepaald. Peugeot was op weg naar ‘de ideale middenklasser’ en in de zomer van 1983 werd duidelijk hoe die er uit zou gaan zien.

In 1988 was de Peugeot 405 Auto van het jaar in Europa en in 1993 volgde een uitgebreide facelift. Het topmodel van vóór de facelift, de 405 MI-16 X4 met permanente vierwielaandrijving, kwam in 1990 op de markt.

De stem van de consumenten

En dat was een zaak waarbij de consumenten al betrokken waren. Want al aan het eind van 1980 had Peugeot een afdeling ‘consumentencontact’ bedacht. En die afdeling werd vanaf het prille begin betrokken bij de ontwikkeling van wat de Peugeot 405 zou worden.

De techniek eerst

In het testcentrum van Peugeot, Belchamps, ontstond de Peugeot 405 als ‘mulet’, ‘muildier. Een muildier is een kruising tussen een paardenmerrie en een ezelhengst. Wanneer het gaat om een kruising tussen een paardenhengst en een ezelmerrie, wordt overigens gesproken over een muilezel. Muildieren en muilezels zijn onvruchtbaar.  Maar dat terzijde.

In het kader van de nieuw te ontwikkelen Peugeot was de raszuiverheidslink dat de voor de nieuweling bedachte techniek eerst werd uitgeprobeerd in bestaande modellen. Daarna werden er pas echte prototypes gemaakt.

De 405 werd niet zomaar de weg opgestuurd

Voordat de productie begon waren er elf muildieren versleten en waren er om en nabij de tachtig prototypes gemaakt. En dat allemaal om een zo goed mogelijke productie van en zo goed mogelijk product te krijgen. In dat kader paste het ook om uit te zoeken welke motoren er qua emissie en prestaties het best uitkwamen. En natuurlijk werd er ook zwaar nagedacht over onderhouds- en reparatievriendelijkheid.

Op afstand bediend

Tegenwoordig gebeurt heel veel testwerk digitaal. Maar indertijd werd er nog veel ambachtelijk veldwerk gepleegd. Maar weer op een toen moderne manier. Op Belchamps draaiden Peugeot 405’s in wording al op afstand bediende chauffeurloze auto’s hun rondjes. Op de testbaan draafden ze over kinderhoofdjes, klinkers en asfalt om zo de integriteit van het koetswerk en de sterkte van de wielophanging en transmissie te testen. Buiten die verplichte rondjes kreeg het koetswerk een hoop aandacht in de windtunnel. En omdat het hier toch weer een echt Franse automobiel betrof werd ook het comfort nadrukkelijk in de gaten gehouden.

Getest in uitersten

De Fransen stuurden hun jongste bedenksel ook naar de meest hete- en koude streken om te kijken hoe verwarming en ventilatie zich onder extreme omstandigheden zouden houden. Voordat de zaak groen licht kreeg hadden de prototypes 1.500.000 km gereden.

Elegant en stijlvol

Het resultaat was een fantastische middenklasser die er ook nog eens elegant en stijlvol uitzag. En de bemoeienissen van de consumentenvereniging waren ter harte genomen. Alleen was de laadkant van de kofferbak vervelend hoog. Maar dat was geen pesterij. De technici van Peugeot verklaarden dat die constructie nodig was in verband met de stijfheid van de body. Eind goed al goed.

U heft al een Peugeot 405 vanaf een paar honderd euro. En u rijdt al een Peugeot 405 vanaf zo’n 1.000 euro

Peugeot 405

Peugeot 405

 

Nu in de winkel, het julinummer

BMW 318i, Fiat 500 Abarth, Chevrolet Fleetmaster

Auto Motor Klassiek van juli ligt nu in de winkel. Dus snel naar de boekwinkel voor een nieuw nummer. Voor maar 4,99 een garantie voor zeker een paar uur leesplezier.

Lekker zomers prijkt op de omslag de BMW 318i cabriolet van Femko de Jong. Hij bracht de auto tot in perfectie. U leest er alles over in nummer 7.

Erg interessant vinden we zelf de ombouw van een Chevrolet Fleetmaster naar een custom. Dat is niet zomaar klakkeloos gedaan. Het was een echt ingrijpend project. Zelfs de klompen van de eigenaar moesten eraan geloven. Ook de restauratie van de Fiat 500 waarvan in dit nummer een verslag, zou je onder de noemer custom kunnen scharen. De auto was in erbarmelijke toestand, dus een intensieve restauratie volgde. Eigenaar Henrique Linde gaf er meteen een eigen 'Abarth'-draai aan. Wij vonden het resultaat meer dan geslaagd. Hendri Kampherbeek heeft zijn hart gegeven aan Peugeot. Zelfs wanneer deze voor de tweede keer onder handen moet worden genomen. Zijn Peugeot 405 mi16 kocht hij met een kapotte motor en na de restauratie was het weer bijna mis.

Natuurlijk worden alle auto- en motorverhalen weer voorafgegaan aan tientallen pagina's met korte berichten, vanaf praktische tips tot en met historie, klassiekers die we onderweg tegenkwamen en diverse columns waar het hebben van een klassieker, het sleutelen aan een klassieker en zelfs het hobbymatig handelen van klassiekers centraal staat. Bovendien natuurlijk ook rond de veertig pagina’s met klassiekers te koop, die soms online niet eens aangeboden worden. Het perfecte leesvoer. Haal hem daarom snel in huis en neem alvast een abonnement, zodat u de volgende editie niet mist.

En verder ook nog:

 • Aprilia Moto 6.5 restauratie
 • Honda CB 550
 • Mercedes-Benz 600 Pullman
 • Herinnering aan Stirling Moss
 • Beleef de bevrijding deel 2

Meer over wat er in deze editie allemaal staat ziet u op onze pagina deze maand.

 

Dolf Peeters, automotive journalist, tekstschrijver, vertaler, lid van de Heeren van Arnhem

4 Comments

 1. petit

  25 maart, 2019 at 17:34

  ik heb een peugeot 405 SRI en die gaat heel goed en ik ben er content mee als oldtimer

 2. EJ Holleman

  27 februari, 2019 at 14:10

  De T16 was het legendarische topmodel van ná de facelift.
  Ik rij sinds een paar jaar een 405, een srx (het meest luxe niet-sportieve model), en daarin kom je naar huidige maatstaven eigenlijk niets te kort. De techniek is onverwoestbaar, met 1:12 is het verbruik acceptabel te noemen, en de koets roest minder dan Duitse tijdgenoten!

 3. Peter Dijkstra

  25 februari, 2019 at 22:11

  Topmodel was niet de mi 16 4 x4 maar de t16. Ik ben in het bezit geweest van dit type. Top turbomotor die eens geen olie zoop. Wel lange schakelwegen, wat uiteindelijk zorgde voor een kapotte synchromes. Tevens slechte onderdelenvoorziening.

 4. Rjab

  25 februari, 2019 at 20:05

  In de aanloop naar mijn eerste zelfuitgekozen “auto vandezaak” bleek dat ik met mijn Siera 1,8 hhekseback een 405 D niet kon bijbenen op de Schipholbaan naar den haag. De 405GLD (GeenLuxeDiesel) was het geworden. XP-17-HS. 197600kms trouw gediend met alleen maar onderhoud , een braam-op-remblok-geleidepin-reparatie, een olieverbruik van stabiel 0,5 l per 10000km en drie keer aangereden in het laatste halfjaar van mijn gebruik. Ondanks mijn nogal vlotte manier van rijden wel altijd eerst rustig warmgereden.
  In mijn ervaring een van de beste die ik heb gereden

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *