Bijzonder

Corona. What is in a name?

By  | 

We kenen een jonge vrouw die Ebola heet. Er zit hier in de regio ook een bosbouw/hoveniersbedrijf dat Ebola heet. We kennen iemand die Sars heet. In 1957 presenteerde Toyota de eerste Corona. En nergens is meer wc papier te krijgen.

We publiceren deze artikeltjes gratis, en willen dat natuurlijk ook blijven doen. Maar u begrijpt dat dat voor ons niet gratis is. Ondersteunt u dit initiatief en waardeert u het? Overweeg dan eens een abonnement op Auto Motor Klassiek. U helpt ons dan niet alleen de gratis initiatieven betaalbaar te houden, maar ontvangt als bonus ook nog eens elke keer een AMK in de bus. En u betaalt nog maar € 3,30 per nummer in plaats van € 4,99. Elke maand goed voor uren leesplezier.

De Toyota Corona werd gemaakt van 1957 tot 2001. En de eerste en laatste jaren was er geen sprake van een wereldwijd fenomeen, maar werden de Corona’s uitsluitend in eigen land verkocht. De Toyota Corona is nooit pandemisch geworden, maar het is dus wel een jarenlang succesnummer voor Toyota geweest.

Toyota dus

De Toyota Industries Corporation werd in 1926 opgericht door Sakichi Toyoda. En net als andere Japanse producenten die later voertuigen gingen maken, begon Toyoda met de productie van weefgetouwen. Voordat hij bedrijf werd had hij al zo’n ding bedacht en gemaakt. Dat was in 1890. Dus Toyota heeft inmiddels een indrukwekkende geschiedenis. Het bedrijf is zijn roots trouw gebleven, verre achterneefjes van die machines verlaten ook nu nog de fabriek. De ‘fabriek’ bestaat intussen uit 40 autofabrieken en zo’n 350.000 personeelsleden. De eerste Toyota auto, de Toyota AA werd gemaakt in 1935. En in 1957 werd de Toyota Crown/Corona de eerste auto die het bedrijf naar de Verenigde Staten exporteerde, waar de auto een langdurig succes werd..

Die eerste zending Corona’s waren van het T 100 type en ze waren leverbaar als sedan, hardtop coupe, een soort ‘woody’ en van. De Amerikaanse Corona’s hadden 2,2 liter viercilinders. Voor andere markten waren er 1600- en 2000 cc blokken terwijl er ‘For Nippon only’ blokken met dubbele bovenliggende nokkenassen waren. Maar de Corona’s bewezen zich als ‘Dauerbrenners’. Kij maar even mee:

 • Eerste generatie Corona (1957-1960),
 • Tweede generatie Corona (1960-1964)
 • Derde generatie Corona (1964-1970)
 • Vierde generatie Corona (1970-1973)
 • Vijfde generatie Corona (1973-1979)
 • Zesde generatie Corona (1978-1983)
 • Zevende generatie Corona (1982-1987)

Voor ons houdt daar het oorsprongsverhaal op. De Corona kreeg namelijk voorwielaandrijving. Maar doortellend komen we op tien generaties.

De eerste jaren gaven telkens een verdubbeling van de verkopen. Qua cijfers: In 1967 werden er 476.807 verkocht, in 1968 was de verbreiding volgens ons archief gegroeid tot 6.591.991. Het Amerikaanse succes was verklaarbaar. In roadtests kwam de Toyota Corona telkens tevoorschijn als een prima, maar voor Amerikaanse begrippen nogal kleine auto. De Hotchkiss achteras en de vierversnellingsbak werden hogelijk gewaardeerd. De eersteling had 9 inch trommelremmen rondom en moest het zonder stuurbekrachtiging doen. De 90 pk sterke viercilinder werd ook als hoogst adequaat gezien.

De eerste mutatie was de Toyota Corona MkII uit 1969

Die had een wat grotere wielbasis, een iets kleinere motor (met een vijf maal gelagerde krukas) en een beetje meer vermogen en was optioneel –en erg belangrijk voor de USA markt – voorzien van een tweetraps automatische transmissie. De Corona’s tussen 1974-1978 hadden een langere wielbasis en een (nog) beter weggedrag. In 1975 kwamen er nieuwe motorblokken met elektronische ontsteking, een elektrische benzinepomp, minder onderdelen en een lagere emissie plus standaard radiaalbanden. Verder was de Toyota standaard rijk uitgerust in uitvoering en knopjes en metertjes. Het uiterlijk werd ook stevig opgewaardeerd. In 1976 waren er wereldwijd 3.000.000 verkocht.

1972-1982 Corona’s

Er kwam een hatchback en de Van verdween. De styling werd herzien, de prijs werd aangepast en de ophanging werd nog ‘Amerikaanser. De handbak had vijf overbrengingen en de automaat had er heel vooruitstrevend vier. In The States was 1982 het eindjaar voor de Corona’s, ze werden daar opgevolgd door de Camry’s. Voor andere landen bleven Corona’s en Camry’s naast elkaar bestaan. Of bleven Corona’s gewoon Corona. De Corona’s begonnen en eindigden hun geschiedenis in hun thuisland. De laatste generatie Corona’s werd alleen voor Japan gemaakt.

We zijn benieuwd naar de marktontwikkeling wat deze Toyota betreft met zijn momenteel wat besmette naam. Misschien is het juist nu tijd om ….
Het vinden van vroege exemplaren zal niet makkelijk zijn.
De Toyota’s waren erg roestgevoelig

Meer Toyota klassiekers via deze link…

En misschien ook wel interessant om te lezen?

 

De eerste generatie

Een vakantievondst uit 2019: Een mooi behouden Noord Franse 1982’er. Vraagprijs 2000 e

 

Nu in de winkel, het julinummer

BMW 318i, Fiat 500 Abarth, Chevrolet Fleetmaster

Auto Motor Klassiek van juli ligt nu in de winkel. Dus snel naar de boekwinkel voor een nieuw nummer. Voor maar 4,99 een garantie voor zeker een paar uur leesplezier.

Lekker zomers prijkt op de omslag de BMW 318i cabriolet van Femko de Jong. Hij bracht de auto tot in perfectie. U leest er alles over in nummer 7.

Erg interessant vinden we zelf de ombouw van een Chevrolet Fleetmaster naar een custom. Dat is niet zomaar klakkeloos gedaan. Het was een echt ingrijpend project. Zelfs de klompen van de eigenaar moesten eraan geloven. Ook de restauratie van de Fiat 500 waarvan in dit nummer een verslag, zou je onder de noemer custom kunnen scharen. De auto was in erbarmelijke toestand, dus een intensieve restauratie volgde. Eigenaar Henrique Linde gaf er meteen een eigen 'Abarth'-draai aan. Wij vonden het resultaat meer dan geslaagd. Hendri Kampherbeek heeft zijn hart gegeven aan Peugeot. Zelfs wanneer deze voor de tweede keer onder handen moet worden genomen. Zijn Peugeot 405 mi16 kocht hij met een kapotte motor en na de restauratie was het weer bijna mis.

Natuurlijk worden alle auto- en motorverhalen weer voorafgegaan aan tientallen pagina's met korte berichten, vanaf praktische tips tot en met historie, klassiekers die we onderweg tegenkwamen en diverse columns waar het hebben van een klassieker, het sleutelen aan een klassieker en zelfs het hobbymatig handelen van klassiekers centraal staat. Bovendien natuurlijk ook rond de veertig pagina’s met klassiekers te koop, die soms online niet eens aangeboden worden. Het perfecte leesvoer. Haal hem daarom snel in huis en neem alvast een abonnement, zodat u de volgende editie niet mist.

En verder ook nog:

 • Aprilia Moto 6.5 restauratie
 • Honda CB 550
 • Mercedes-Benz 600 Pullman
 • Herinnering aan Stirling Moss
 • Beleef de bevrijding deel 2

Meer over wat er in deze editie allemaal staat ziet u op onze pagina deze maand.

 

Dolf Peeters, automotive journalist, tekstschrijver, vertaler, lid van de Heeren van Arnhem

2 Comments

 1. hans

  18 maart, 2020 at 18:52

  that which we call a rose by any other name would smell as sweet.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *