Praktijk en techniek

Wondermiddel? Weekmaker!

By  | 

lekkage via dichtringDe oorzaak voor een kleinere of grotere olielekkage is – als er niets gebroken, los of gescheurd is – praktisch altijd dezelfde.

We publiceren deze artikeltjes gratis, en willen dat natuurlijk ook blijven doen. Maar u begrijpt dat dat voor ons niet gratis is. Ondersteunt u dit initiatief en waardeert u het? Overweeg dan eens een abonnement op Auto Motor Klassiek. U helpt ons dan niet alleen de gratis initiatieven betaalbaar te houden, maar ontvangt als bonus ook nog eens elke keer een AMK in de bus. En u betaalt nog maar € 3,30 per nummer in plaats van € 4,99. Elke maand goed voor uren leesplezier.

Vrijwel altijd is het een afdichtring (oliekeerring, Simmerring, uitgevonden in 1939)) die incontinent wordt. Zo’n onderdeel dat maar een handjevol kleingeld kost vraagt echter doorgaans een hoop tijd en gesleutel bij vervanging. Grote geesten zochten al snel naar snellere manieren om dat soort problematiek op te lossen.

Het idee, om de zaak te repareren door het simpel toevoegen van een additief aan de olie, is dan natuurlijk uitermate aantrekkelijk.

Die wondertoevoeging is gevonden, maar werkt alleen op ‘moderne’ , elastomere oliedichtringen. Niet op afdichtingen met vilt,  asbestkoorden met grafiet en dergelijke oplossingen die nog uit het stoomtijdperk dateren. 

 

Lekke keeringDe reden waarom oliedichtringen er de geest aan geven is duidelijk:  elastomere afdichtingen, zo genoemd naar de soort kunststof waaruit ze in belangrijke mate bestaan, worden na verloop van tijd bros. de elastomeren bevatten weekmakers, die deels door het voortdurende contact met olie, maar vooral door de thermische belastingen “vervluchtigen”.

Elastomere afdichtingen klinkt chique, onder die aanduiding  vallen gewoon de meeste askeerringen, O-ringen, en klepsteelt afdichtingen. Die klepsteelafdichtingen waren de verklaring van de befaamde ‘blauwe wolk’ bij vermoeide BMW autoblokken van vroeger…

DropStop, Lec Wec en andere dichtmakers bevatten  de weekmaker Di-N-Butyl-Maleinaat, die de elastomeren kunststoffen bij contact opnemen, zoals de menselijke huid een dat met Nivea doet. Als de menselijke huid DiNbutylzinndi(monomethyl)-maleinaat op neemt is dat minder. De afdichtlippen die op deze manier zijn behandeld zwellen een beetje op, maar krijgen vooral hun elasticiteit terug en kunnen LecWechun taak weer perfect uitvoeren. “Voor zolang het duurt”.

Het feit dat diverse aanbieders dat ‘zachter worden en wat opzwellen’regeneren noemen, dat is gewoon omdat dat beter klinkt.

Tot zover de theorie. Wij hebben een doorleefde BMW R69S combinatie, met aanmerkelijke olieverliezen aan de achterste krukas oliekeerring behandeld met een dosis  Lec-Wec . Conform de opgaven van de fabrikant voegden wij exact 3 procent van het additief aan de motorolie toe. Daadwerkelijk verdween het probleem na verloop van enkele dagen (na ongeveer 500 kilometer)  helemaal.

 

 

DropStopOnze conclusie:  Als de afdichtlippen een mechanische beschadiging hebben, een scheur of zo, dan kan alleen een nieuwe keerring het probleem verhelpen. En bij beschadigde – ingelopen-  afdichtvlakken of ingelopen assen zullen DropStop, Lec-Wec of vergelijkbare middelen in het beste geval het probleem maskeren, maar niet permanent repareren.

Belangrijke opmerking van de aanbieders: hanteer een correcte dosering van het additief. “Meer” is niet altijd beter.  Gelukkig is het spul zo stevig geprijsd dat de prijs stimulerend werkt op de juiste dosering.

Maar de additieven zijn in ieder geval goedkoper dan het demonteren van een motor, een versnellingsbak of een as en alleen daarom al een poging waard – zolang het om een lekke keerring gaat.

Bij de BMW in kwestie heeft de ‘reparatie’ in elk geval nog twee seizoenen gewerkt. Daarna was het gewoon tijd om het hele blok weer eens onderhanden te nemen.

 

Nu in de winkel, het augustusnummer

Auto Motor Klassiek van augustus ligt nu in de winkel. Voor maar 4,99 een garantie voor zeker een paar uur leesplezier.

Deze maand een mooie opvallende omslag. De Opel Rekord die Erwin Roosink een paar jaar geleden kocht in slechte staat en volledig restaureerde. Waarna hij als fan van de Dukes of Hazzard aan het uiterlijk van zijn Rekord een eigen draai gaf.

Verder in dit nummer:

 • Fiat 850 Familiare die na een halve eeuw overging naar de tweede eigenaar, die vervolgens beloofde de volgende halve eeuw er goed voor te zorgen.
 • Suzuki GS1000 die in de eind jaren zeventig een nieuw hoofdstuk vormde in de betrouwbaarheid en rij-eigenschappen van de Japanse supersports.
 • De Volvo 340 GL is dan misschien wel geen uniek type auto, maar met zijn 58.000 kilometer op de teller, is de inmiddels 33 jarige klassieker wel in unieke staat.
 • In het praktjkartikel leren interieur opknappen wordt een uitgedroogd leren interieur weer mooi gemaakt.
 • De Toyota Corolla Coupé GT Twin Cam 16 is de laatste tien jaar behoorlijk in populariteit gestegen. Reden voor ons er eens een reportage aan te wagen. We vonden een mooi exemplaar.
 • BMW R100 Mono. In vergelijking met een R69S of een R90S heb je zo’n ‘nieuwe’ R100RT voor wisselgeld. En je rijdt er een mooie motor mee. Een signalement.
 • De Saab 96V4 van Ad van Beurden had al wat rally's gereden, maar om hem echt optimaal te laten presteren, moest er nog het een en ander aan gebeuren. In dit nummer een verslag van de werkzaamheden.
 • In 75 jaar later opnieuw een serie foto's uit de oude doos, waarmee we even terugschakelen naar de jaren van de Tweede Wereldoorlog.

Alle auto- en motorverhalen worden voorafgegaan aan tientallen pagina's met korte berichten, vanaf praktische tips tot en met historie, klassiekers die we onderweg tegenkwamen en diverse columns waar het hebben van een klassieker, het sleutelen aan een klassieker en zelfs het hobbymatig handelen van klassiekers centraal staat. Bovendien ook rond de veertig pagina’s met klassiekers te koop, die soms online niet eens aangeboden worden. Het perfecte leesvoer, ook voor de komende vakantie. Haal hem daarom snel in huis en neem alvast een abonnement, zodat u de volgende editie niet mist.

Meer over wat er in deze editie allemaal staat ziet u op onze pagina deze maand.

 

Dolf Peeters, automotive journalist, tekstschrijver, vertaler, lid van de Heeren van Arnhem

2 Comments

 1. Nyck

  11 september, 2019 at 19:10

  Interessant stukje Dolf! Tegenwoordig zijn er echter ook additieven zonder weekmakers. Na wat research kwam ik uit bij de Oil Stop Leak van Lindemann. Wel wat duurder geprijsd dan de LecWec, maar werkt dan ook wat duurzamer. Volgens mij bevat het zelfs daarnaast nog smerende en beschermende eigenschappen voor koude start. Wellicht dat dat de prijs ook enigszins verklaard.

  Hieronder even een linkje:

  https://lindemannperformance.nl/product/lindemann-oil-stop-leak/

 2. Jan

  31 januari, 2019 at 11:23

  Mooi stukje over de weekmaker. Fijn dat je hiermee olielekkages kan oplossen. Bedankt dat u verschillende producten heeft uitgelicht. Die komen goed van pas.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *