Column

Hey. Mercedes.

By  | 

Een gevleugelde term markeert de next step van Mercedes-Benz. De interactieve toekomst van Das Haus is binnen handbereik. Alle communicatieve mogelijkheden vinden een plekje onder een paraplu met de opdruk MBUX. Eén van de features die het ultramoderne systeem biedt is “Hey Mercedes” voice control. De auto praat met jou. En jij met de auto. Alles kan. Alles? Bijna alles.

We publiceren deze artikeltjes gratis, en willen dat natuurlijk ook blijven doen. Maar u begrijpt dat dat voor ons niet gratis is. Ondersteunt u dit initiatief en waardeert u het? Overweeg dan eens een abonnement op Auto Motor Klassiek. U helpt ons dan niet alleen de gratis initiatieven betaalbaar te houden, maar ontvangt als bonus ook nog eens elke keer een AMK in de bus. En u betaalt nog maar € 3,30 per nummer in plaats van € 4,99. Elke maand goed voor uren leesplezier.

Al enige tijd kunnen diverse Mercedes modellen worden uitgerust met digitale dashboards. State of the art. Swipen lijkt door Mercedes-Benz uitgevonden. Een ongewenste optie worden weggeveegd. Next please. Like Tinder. Ultiem goed weergegeven displays vertellen in gelikte graphics welke keuze jij maakt. Een keuze uit een veelvoud van alternatieven, want de mogelijkheden van het overdadig geoutilleerde dashboard zijn legio. Dashboards in hedendaagse Benzen staan synoniem voor een zichtbare drukte in premium formaat. Vandaag de dag vinden zij zelfs hun weg in de nieuwe G-Klasse, werkpaard van oudsher.

Next Level 2.0

Nu is er de nieuwe A-Klasse, die feitelijk alle ruimte biedt voor de MBUX sage. Separaat van de auto geïntroduceerde systematiek anno nu en anno toekomst. Volledig digitale dashboards, een oneindig scala aan communicatiemogelijkheden en interactie tussen auto en bestuurder. Mercedes-Benz User Xperience, afgekort MBUX, vertegenwoordigt het nieuwste van het nieuwste. Mercedes draagt “your wish is my command” next level uit. Een next level dat 2.0 wordt, als de jonge koper bereid is om een additionele diepte investering te doen. Want Mercedes-Benz is niet gek. In de basis van het moderne communicatiesysteem schuilt ook het verdienmodel. En de doelgroep wil up to date en zo compleet mogelijk zijn. Dus biedt MBUX uitbreidingsmogelijkheden. Om iedere onbeantwoorde vraag uit te sluiten.

Scherp randje niet belangrijk

De jonge mens met carrièreperspectief. Zeer zelfbewust. Individual. Dáár is het allemaal voor bedacht. Die maakt zich minder druk om een B-Stijl met goedkoper materiaal. Of een scherp randje op de middenconsole. Of de licht opkomende geur van plastic, die heel langzaam de aangename polstering richting geschiedenisboeken dirigeert. “Als ik rijd let ik niet op de b-Stijl, maar op de weg. En op de route die MBUX voor mij heeft bepaald,” Je hoort het de millennial zó zeggen. Zelfbewust Benz-rijder, maar van een Reiserechner heeft hij of zij nog nooit gehoord.

Hey Mercedes, bring me to….

De jonge volwassene met ambitie heeft de toekomst. En zet de sterrenstatus van zijn auto luister bij met aangebonden commando’s. Net als in de film, die commercial heet. “Hey Mercedes, het beste Sushi restaurant.” “Hey Mercedes, breng mij naar The Wall”. “Bedenk een alternatieve filevrije route naar Ischgl.” “Hey Mercedes, move like Jagger.” “Klimaat 19 graden links en 20 graden rechts”. “Ziggo Dome”. “Oudste hotel van Brugge.“ “Naar adres van agenda afspraak van 14.00 uur.” “Goeie koffie.” “Spotify een playlist met jaren zeventig muziek.” Alles kan. Hoewel… jaren zeventig? “Maak weer auto’s zoals vroeger.” “Stel jouw vraag opnieuw.” “Hey Mercedes, maak weer auto’s zoals vroeger.”

Het systeem hapert. Het aarzelt. Denkt na. Dan, dán is er ineens antwoord. “Hey. Bestuurder. Er is geen weg meer terug.” Ik zei het al. Niet alles kan.

 

Nu in de winkel, het julinummer

BMW 318i, Fiat 500 Abarth, Chevrolet Fleetmaster

Auto Motor Klassiek van juli ligt nu in de winkel. Dus snel naar de boekwinkel voor een nieuw nummer. Voor maar 4,99 een garantie voor zeker een paar uur leesplezier.

Lekker zomers prijkt op de omslag de BMW 318i cabriolet van Femko de Jong. Hij bracht de auto tot in perfectie. U leest er alles over in nummer 7.

Erg interessant vinden we zelf de ombouw van een Chevrolet Fleetmaster naar een custom. Dat is niet zomaar klakkeloos gedaan. Het was een echt ingrijpend project. Zelfs de klompen van de eigenaar moesten eraan geloven. Ook de restauratie van de Fiat 500 waarvan in dit nummer een verslag, zou je onder de noemer custom kunnen scharen. De auto was in erbarmelijke toestand, dus een intensieve restauratie volgde. Eigenaar Henrique Linde gaf er meteen een eigen 'Abarth'-draai aan. Wij vonden het resultaat meer dan geslaagd. Hendri Kampherbeek heeft zijn hart gegeven aan Peugeot. Zelfs wanneer deze voor de tweede keer onder handen moet worden genomen. Zijn Peugeot 405 mi16 kocht hij met een kapotte motor en na de restauratie was het weer bijna mis.

Natuurlijk worden alle auto- en motorverhalen weer voorafgegaan aan tientallen pagina's met korte berichten, vanaf praktische tips tot en met historie, klassiekers die we onderweg tegenkwamen en diverse columns waar het hebben van een klassieker, het sleutelen aan een klassieker en zelfs het hobbymatig handelen van klassiekers centraal staat. Bovendien natuurlijk ook rond de veertig pagina’s met klassiekers te koop, die soms online niet eens aangeboden worden. Het perfecte leesvoer. Haal hem daarom snel in huis en neem alvast een abonnement, zodat u de volgende editie niet mist.

En verder ook nog:

 • Aprilia Moto 6.5 restauratie
 • Honda CB 550
 • Mercedes-Benz 600 Pullman
 • Herinnering aan Stirling Moss
 • Beleef de bevrijding deel 2

Meer over wat er in deze editie allemaal staat ziet u op onze pagina deze maand.

 

1 Comment

 1. Colijn

  22 juni, 2018 at 23:06

  Tja… je zou je nog gaan vergissen! Na Hey Siri en Google talk nu ook een MB die wel met je wil praten? Moet er niet aan denken! Als ik zie wat hier in de buurt in de duurdere MB series rondrijdt wil ik niey horen of weten wat de auto allemaal te vertellen heeft!
  Maar in dat geval zou ik de omgekeerde optie wensen: niet communiceren maar opnemen die conversatie.
  En dan te bedenken dat de hermandad binnenkort ook met de MB-B gaat rijden. Oef!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *