Historie

Een klassieke Electra Glide open. Is dat wat?

By  | 

Ja hoor, dat kan best een goed plan zijn. De Electra Glide waren de top toerfietsen. En voor een gangbare Electra Glide hoef je niet eens je bankmanager te gijzelen.

In twee smaken

De Electra Glides die voor ons het leukst zijn, dat zijn de ‘late Shovels’ en de wat vroegere Evo modellen. De Shovelheads hadden in Europa een slechte naam. Ze waren zo Amerikaans dat ze bij sneller rijden stuk gingen en de remmen waren alleen voor de looks aan boord. Maar een Shovelhead, en dat kan er eentje zijn met 1200 of 1340 cc, is natuurlijk het meest klassiek van de twee.

 

Een goede Shovelhead kan bij een kalme, doordachte en vooruitziende rijstijl een perfecte motorfiets zijn. Maar net als zoveel Harleys kan zo’n machine onvoorstelbaar hebben geleden onder de dubbel getatoeëerde handen van een zelf benoemd Harley Goeroe. Koop dus altijd een zo origineel mogelijk exemplaar. Veel tuning maatregelen aan de bedaagde blokken hebben meer stuk gemaakt dan je lief is. En bij een Harley waar van de stationair toerental zo is afgesteld dat de je klappen kunt tellen, daar draaien de big ends van stuk.

Evo is beter

De HD Evolution blokken werden in 1983 gepresenteerd na een ontwikkelingstijd van 7 jaar. En ze waren heel erg nodig om de aangeslagen reputatie van het merk op te poetsen. Maar een vroege Evo kan intussen ook al 30+’er zijn. En tijd kan meer kwaliteit verwoesten dan je denkt. De Evoblokken waren mechanisch en thermisch veel beter dan de Shovels. Het feit dat de Evoblokken, de ‘Blockheads’ licht metalen cilinders en koppen hebben, maakte het kapot masseren van de koppakking tussen de aluminium kop en de gietijzeren cilinder tot iets dat echt voorbij was.


De veel langere cilinder- en kop bouten maakten de verbinding tussen carter, cilinder en kop ook aanzienlijk stabieler. Om de gas snelheid aan de inlaatkant hoog genoeg te houden waren de inlaatkanalen op de Evo’s niet indrukwekkend groot. Would be tuners freesden ze daarom dapper uit om er ook nog een grotere carburateurs aan te knopen. Daarmee verminkten de de vulling van de cilinders dramatisch. Om de interne verhitting in de kop te beperken maakte Harley de uitlaatkanalen zo kort mogelijk. Slim!

Een goede legering

De koppen waren trouwens gemaakt van de aluminium 242 legering, dezelfde legering die werd gebruikt voor de cilinderkoppen van jachtvliegtuigen uit WOII. De Vtwins zijn te servicen met het blok gewoon in het frame. Inclusief de demontage van de koppen. De insteek van al die moeite was om het Evoblok 100 uur op vollast te kunnen laten lopen.

Indertijd een bizar idee naar Amerikaanse gedachten. En wij zouden het zeker niet aangedurfd hebben.  Vanaf 1986 kregen de Evo’s een secundaire tandriem aandrijving. In 1987 kwam er een 38 mm Keihin carburateur en die deed het prima. Bij een erg warm blok kan het olielampje gaan flikkeren doordat de olie dunner wordt. Vanaf 1995 is brandstof injectie optioneel. Met dank aan Marelli. De ‘klassieke’ tegenhanger van de inspuiting was trouwens een Keihin CVK40 carburateur.

Prijzen

Shovel prijzen zijn intussen alweer gestegen. Bij de Evo’s dalen de prijzen wat. Voor een mooie en goede Shovelhead uit 1981 kan € 12.000 gevraagd worden. Bij bedragen tussen de € 8.000-9.500 is het handig om een kenner mee te nemen. Denk bij de aanschaf van een goede Evo Glide aan ‘vanaf’ bedragen van omstreeks de € 8.500. een nieuwe E Glide kost in de actueel leverbare versie zo’n 23 mille. Bij projecten moet de papierwinkel in orde zijn. En het werken aan Harley blokken en bakken is minder makkelijk dan het lijkt.

En de kwaliteit

Let op. Aan Harley blokken wordt veel onoordeelkundig gesleuteld. Maar een vakman kan een Harley Shovel of Evo blok beduidend verbeteren. En op de toeleveringsmarkt leveren bedrijven als S&S complete motorblokken die beter zijn dan die van de fabriek zelf waren. En mopper er niet over dat een Harley ‘niet stuurt en niet remt’.?  Daar hebben ze gewoon niet voor geleerd.

suggestiebanner

Ook leuk om te lezen…

Nu in de winkel

Auto Motor Klassiek van februari ligt nu in de winkel met deze maand een uitgebreid artikel over de Taunus 12M P4 van Fokke Jansma uit Wijnjewoude. Een opmerkelijk goed geconserveerde klassieker, die een bijzondere ontwerpgeschiedenis heeft. We mochten ook rijden in een tot in het kleinste detail perfecte Triumph 2000 Roadster. Hoe dat aanvoelt? U leest het in het februarinummer. Mocht u ooit van plan zijn een Opel Senator aan te schaffen, dan is het goed dat u dit nummer in huis heeft, want Aart van der Haagen doet uitgebreid uit de doeken, waar u dan rekening mee moet houden. Het een en ander aan aankooptips vindt u ook bij het artikel over de Citroën Dyane. Een auto die we troffen met zijn eigenaar op een terras tijdens een werkoverleg.

En verder:

De restauratie van een Nimbus Model C en een Norton M50. Waarom er zo weinig Opels over zijn? Dat leest u ook in dit nummer. De liefhebberij van een in Spanje wonende Nederlander, die ook geldt als dé specialist voor de Fiat 130. En ook in dit nummer; bijna dertig pagina’s korte berichten, verslagen, praktische tips, columns en korte typebeschrijvingen. Bovendien natuurlijk ook meer dan veertig pagina’s met klassiekers te koop, die soms online niet verder aangeboden worden.
ABONNEER NU EN MIS HET VOLGENDE NUMMER NIET MEER

Dolf Peeters

Dolf Peeters, automotive journalist, tekstschrijver, vertaler, lid van de Heeren van Arnhem

2 Comments

  1. Dolf Peeters

    14 maart, 2018 at 19:27

    Dag Paul, de ruimte voor deze berichten is nu eenmaal beperkt. Daarom maken we nog steeds elke maand meer dan 30D gedrukte AMK´s. Koop dat blad! Ik heb ooit een vorige PR man van Harley volledig over de zeik zien gaan bij het Porsche verhaal `Porsche heeft wat geholpen en alles is onder onze supervisie gebeurd`. Gelukkig ben ik een klein blond meisje, dus ik geloof altijd alles

  2. Paul Niesing

    14 maart, 2018 at 08:39

    Leuk en informatief artikel ! Ik mis alleen de info, dat het EVO-blok destijds door de ingenieurs van Porsche Weissach ontwikkeld is… Een heel verstandige beslissing van HD-headquarters….

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *