Motoren

BMW mono geveerde boxers

By  | 

Momenteel worden er een hoop BMW tweeklepsboxers verbouwd tot unieke machines voor jeugdige mannen met baarden. De spoeling aan goede, originele exemplaren wordt dunner. En dat geldt ook voor de laatste BMW tweeklepsboxers: de machines met monovering. En over die modellen is wel een en ander te zeggen.


Abonneer voor slechts € 39,50 en ontvang daarvoor een jaar lang elke maand AMK in de bus.

Herboren Boxers

Die Boxers waren de terugkomst van de soort. Want bij BMW hadden ze na de introductie van de K75 en de K100 gedacht dat het boxertijdperk wel voorbij zou zijn. Maar de klandizie dacht daar anders over. BMW liet de tweeklepsboxers weer terug komen, met de wel steeds doorontwikkelde R80 als uitgangspunt. Die had inmiddels het versterkte frame van de R45/R65 BMW’s. En monovering achter. Na 1985 waren deze motoren af fabriek geschikt voor loodvrije benzine.

De boekhouder besliste

Bij deze generatie was BMW’s grote kwaliteitsdenken wat op de achtergrond geraakt. Er moesten marges gemaakt worden, terwijl de prijzen (Japan!) onder druk stonden. Daardoor zijn deze BMW’s net wat minder afgewerkt. De frames roesten eerder. De bouten en moeren hebben optisch een mindere standtijd. De middenbok heeft een neiging tot doorhangen die eerder niet voorkwam. Bij een opgebokte mono moet het achterwiel 3-4 cm boven de grond zweven. Anders is er (las)werk aan de winkel.

Speling in de transmissie

De vrije slag van het achterwiel mag maar eenvijfde omwenteling bedragen voordat de transmissietrein in beweging komt. Rauwe geluidjes en of gekraak betekenen lager en of kruiskoppelingschade. Het veerelement heeft een levensduur van ongeveer 50D km. Dat is hetzelfde kilometrage waarbij er aan vervanging van de hoofdsproeiers en gasnaalden gedacht moet worden. En vervang dan ook de distributieketting maar. De naaldlagers van de tuimelaars willen ook nog wel eens stuk gaan. Je vindt de naalden dan doorgaans terug in de carterpan.


De vul- en aftappluggen

Aan de achterkant, bij de cardanklok, zijn de vul- en aftappluggen voor de olie gevoelig voor dolle draad. Gebruik als afdichtring geen roodkoperen, maar zachte aluminiumdichtringen. De koperen exemplaren kunnen bij het aandraaien tot ze afdichten de schroefdraad stuk maken. Omdat ze domweg te hard zijn.

De voordemper in het uitlaatsysteem is roestgevoelig

De dempers zelf kunnen ook stevig roesten. En de ringmoeren van de uitlaatpijpen hebben de neiging serieus vast te gaan zitten. Maar een redelijke insteek is ze twee weken lang dagelijks een shot kruipolie te geven. Gebruik bij het losdraaien uitsluitend de daarvoor bedachte kroonsleutel. Vaak is het voorzichtig doorslijpen van de wartels de enige optie. Plastic delen hebben vertonen regelmatig scheuren en breuk. Dat geldt zeker voor de bevestigingspennen van de zijdeksels en onderste kuipdelen.

De balhoofdlagers

De balhoofdslagers zijn doorgaans bij 70D km aan de beurt. De vervanging er van is niet super makkelijk. De behuizing van de tellers is vaak stuk, maar intussen als vervangingsdeel weer te koop. Nieuwe remschijven ( standtijd ca. 100D km) zijn best duur.

Lekkage langs de rubbers

De rubbers bij de stoterstangtunnels en die bij de oliedrukschakelaar willen nogal eens gaan lekken. Als er in het ‘dalletje’ onder de bak olie ligt, dan moet de achterste krukaskeerring vervangen worden. En dat is best een klus.

Nog steeds heel goede motorfietsen

Met die kanttekeningen zijn deze BMW’s nog steeds heel goede motoren die kwalitatief zeker niet onderdeden of doen voor de Japanse concurrentie. Maar de verschillen met de /5 en /6 machines zijn onloochenbaar.

Let op schade aan de kunststof delen

Tuimelaar as lagernaalden. Uit het carter

Bij 100D+ km zijn de puntjes mooi rond afgesleten

De voorschijven gaan ongeveer een ton mee


suggestiebanner


Nu in de winkel

Auto Motor Klassiek van april ligt nu in de winkel. Daarin hebben we natuurlijk weer tal van leuke, interessante en boeiende artikelen staan. Zoals het aankoopadvies van de Alpine V6, met alle punten die belangrijk zijn voor een aankoop. Ook de MG Midget restauratie is zeker de moeite waard om te lezen en mee te leven met de eigenaar tijdens het tijdrovende proces. Techniek en praktijk rond het bezit van een klassieker. Ook voor motorliefhebbers. Hoe interessant zijn de aanpassingen die gedaan werden aan de Moto Guzzi Nuovo Falcone. Natuurlijk worden alle auto- en motorverhalen weer voorafgegaan aan tientallen pagina's met korte berichten, vanaf praktische tips tot en met historie, klassiekers die we onderweg tegenkwamen en diverse columns waar het hebben van een klassieker, het sleutelen aan een klassieker en zelfs het hobbymatig handelen van klassiekers centraal staat. Bovendien natuurlijk ook meer dan veertig pagina’s met klassiekers te koop, die soms online niet verder aangeboden worden. Het perfecte leesvoer voor deze lastige tijden. Haal hem daarom snel in huis en neem alvast een abonnement, zodat u de volgende editie niet mist.

En verder:

  • Cadillac Eldorado Seville
  • Lincoln Continental Mark V Givenchy
  • Moto Morini 350 Sport
  • De zoektocht naar Josef Ganz
  • Uit de oude doos: Daarom zijn er zo weinig Opels over
  • Bremen Classic Motorshow 2020
  • Oldtimer Tweewielerbeurs zuidbroek
Dolf Peeters

Dolf Peeters, automotive journalist, tekstschrijver, vertaler, lid van de Heeren van Arnhem

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *