Artikelen

MG TC. Lesney Model of Yesteryear anno 1978

By  | 

Het Engelse bedrijf Lesney maakt vanaf 1953 speelgoedauto’s onder de naam Matchbox. In 1956 startten de Britten de Models of Yesteryear Series. De modelserie met schaalmodellen van weleer werd toen vanuit nostalgische redenen opgetuigd. Klassieke oldtimers, stoom aangedreven vrachtwagens, koetsen, stoomrollers en tractiemotoren riepen ook in de jaren vijftig al heimwee op. In dit geval was met name de periode van voor de oorlog leidend. De nostalgische serie was een enorm succes. Tot 1989 voerde de modelautofabrikant de serie.

We publiceren deze artikeltjes gratis, en willen dat natuurlijk ook blijven doen. Maar u begrijpt dat dat voor ons niet gratis is. Ondersteunt u dit initiatief en waardeert u het? Overweeg dan eens een abonnement op Auto Motor Klassiek. U helpt ons dan niet alleen de gratis initiatieven betaalbaar te houden, maar ontvangt als bonus ook nog eens elke keer een AMK in de bus. En u betaalt nog maar € 3,30 per nummer in plaats van € 4,99. Elke maand goed voor uren leesplezier.

De laatste modellen van de serie zijn dus 31 jaar oud. Vandaag de dag zijn er tal van miniatuurfabrikanten die in staat zijn om details tot op de millimeter te verkleinen. Hoe kleiner de schaal, hoe moeilijker dat is. En tegelijkertijd: des te knapper de creaties zijn. Wanneer je ze aanraakt of ziet voel je een verlangen om met de 1 op 1 versie te rijden. Maar dat wil niet zeggen dat de modellen van vroeger niet leken op het origineel. Ook toen riepen ze een heimelijke rijwens op.

Tikje grover

De malletjes en de afwerking, ja, het was vroeger natuurlijk allemaal een paar tikjes grover. Toch deden de mensen van Lesney Models hun uiterste best om het historische verlangen van weleer onder de huid van de nostalgisten te krijgen. Dat lukte goed. En door de jaren heen schaafden de makers de modelletjes en de detaillering steeds meer bij. De modellen werden in een nummersysteem (ingewikkeld!) geproduceerd. Dat staat niet voor het jaartal van productie, eerlijk gezegd: wij hebben nog geen touw kunnen vinden dat we er aan vast kunnen knopen.

Waarheidsgetrouw genoeg

Zo heb je bijvoorbeeld Y8 modellen. Maar dat zegt niets over de chronologie van Y7 of Y9. De genoemde Y8 reeks bestaat uit een vijftal schaalmodellen uit heel verschillende bouwjaren. Eén van die modelletjes is de MG TC Midget uit 1945. Matchbox bracht het wagentje in 1978 in de schaal 1 op 43 uit. En zeker voor die tijd is dat een prima geslaagd model. Heel fijne details als metertjes, perfect nagebootste stoelen en het juiste stuurwiel ontbreken. Maar net als vele andere modellen uit de reeks was hij de moeite waard om aan de verzameling toe te voegen. Lees: waarheidsgetrouw genoeg.

In 1978 écht yesteryear

Een tijdje geleden stuitte ik in de kringloopwinkel bij toeval op MG TC Midget exemplaar. Met miniatuur patina. In het groen. Met een passend dakje en verkleurde spaakwielen. Met wedstrijdnummers op de zij flanken. Klaar voor de start. En zwaar genoeg uitgevoerd om de tand des tijds te overleven. Het autootje uit 1945 werd dus in 1978 op schaal gebouwd door Lesney. Toen was de MG TC ondanks de 32 verstreken jaren al echt yesteryear. En nu helemaal.

Levendige voorstelling

Maar dit geschaalde modelletje van de MG TC is indertijd goed genoeg en natuurgetrouw gemaakt om een serieus plekje in de hedendaagse klassiekervitrine te krijgen. Je kunt je levendig voorstellen hoe het is om met zo’n wagentje een mooie rally te rijden, of deel te nemen aan een fijne klassieker rit in binnen- of buitenland. Hoe het is om er aan te sleutelen. Of hem juist in een staat van levenservaring te houden.

MG mythe

Dat gevoel riep de MG TC – nog nét modern genoeg om hem ook tot de naoorlogse automobielen te rekenen, maar antiek genoeg om te zien dat het van voor de oorlog stamt- in miniatuurformaat op. En: het is één van de vele loten aan de MG T-Typestam. Een serie, die zowel voor als na de oorlog mede de Morris Garages mythe levend hield. En bovendien in miniatuurformaat- zéker naar jaren zeventig begrippen- heel behoorlijk uitgevoerd. U begrijpt dat ik geen moment twijfelde om het wagentje te kopen. Omdat het mijn fantasie prikkelde. Dat deed het modelletje in 1978. En vandaag, nu ik bijna vijftig ben, doet het dat nog steeds. Het is de verdienste van MG. En de verdienste van Lesney, dat in 1978 een prima schaalmodel bouwde van een illuster klassiek Brits wagentje. Ik ben er als een kind zo blij mee.

 

 

 

 

 


 

Nu in de winkel, het julinummer

BMW 318i, Fiat 500 Abarth, Chevrolet Fleetmaster

Auto Motor Klassiek van juli ligt nu in de winkel. Dus snel naar de boekwinkel voor een nieuw nummer. Voor maar 4,99 een garantie voor zeker een paar uur leesplezier.

Lekker zomers prijkt op de omslag de BMW 318i cabriolet van Femko de Jong. Hij bracht de auto tot in perfectie. U leest er alles over in nummer 7.

Erg interessant vinden we zelf de ombouw van een Chevrolet Fleetmaster naar een custom. Dat is niet zomaar klakkeloos gedaan. Het was een echt ingrijpend project. Zelfs de klompen van de eigenaar moesten eraan geloven. Ook de restauratie van de Fiat 500 waarvan in dit nummer een verslag, zou je onder de noemer custom kunnen scharen. De auto was in erbarmelijke toestand, dus een intensieve restauratie volgde. Eigenaar Henrique Linde gaf er meteen een eigen 'Abarth'-draai aan. Wij vonden het resultaat meer dan geslaagd. Hendri Kampherbeek heeft zijn hart gegeven aan Peugeot. Zelfs wanneer deze voor de tweede keer onder handen moet worden genomen. Zijn Peugeot 405 mi16 kocht hij met een kapotte motor en na de restauratie was het weer bijna mis.

Natuurlijk worden alle auto- en motorverhalen weer voorafgegaan aan tientallen pagina's met korte berichten, vanaf praktische tips tot en met historie, klassiekers die we onderweg tegenkwamen en diverse columns waar het hebben van een klassieker, het sleutelen aan een klassieker en zelfs het hobbymatig handelen van klassiekers centraal staat. Bovendien natuurlijk ook rond de veertig pagina’s met klassiekers te koop, die soms online niet eens aangeboden worden. Het perfecte leesvoer. Haal hem daarom snel in huis en neem alvast een abonnement, zodat u de volgende editie niet mist.

En verder ook nog:

 • Aprilia Moto 6.5 restauratie
 • Honda CB 550
 • Mercedes-Benz 600 Pullman
 • Herinnering aan Stirling Moss
 • Beleef de bevrijding deel 2

Meer over wat er in deze editie allemaal staat ziet u op onze pagina deze maand.

 

3 Comments

 1. Harald

  7 april, 2020 at 23:04

  Kort geleden deze Lesney van de nieuwe buurman voor onze jongste kleinzoon
  (4 jr.)als cadeau in ontvangst mogen nemen want hijzelf houd meer van een Morgan 3 wheeler! Heb de Lesney voorlopig in veiligheid gebracht.

 2. Rjab

  7 april, 2020 at 18:37

  Ventiel. Pomp aansluiten. En oppompen naar 1 : 1.
  Tijdens de winterstop kan hier natuurlijk (kwijlend) naar worden gekeken.
  En moet je natuurlijk zorgen dat je kleinzoon/dochter (of moeten we tegenwoordig ‘kleinmens’ zeggen) hem niet te pakken krijgt😤😷

  • George

   7 april, 2020 at 20:04

   Dit schitterende 1:43 Lesney verslag smaakt naar meer en kijk er naar uit of er later ook iets over de oude 1:43 Dinky Toys (Geen Dinky Atlas) en Corgi Toys geschreven gaat worden.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *