Relatief gezien is de wereld van de Japanse klassieker maar klein. Dat heeft misschien te maken het feit dat de meeste Japanse merken Europa pas halverwege de jaren zestig ontdekten. Toyota was trendsetter toen in 1963 de eerste Crown-modellen naar Denemarken werden verscheept. Met de legendarische Corolla van 1966 brak het merk ook definitief in ons land door. Nog geen 15 jaar later reden er in Europa al 1 miljoen Toyota’s rond. Waar zijn ze toch gebleven?

De eerste twee generaties van door Harley-Davidson gemaakte Machtige Machines hebben nog steeds fans over de hele wereld. De tamelijk primitieve en even geniale ontwerpen zijn de iconische symbolen van ‘Het Grote Motorrijden’ geworden. En je kunt er nog steeds heerlijk op rijden…

Huub van der Maas uit het onder de rook van Zoetermeer gelegen Benthuizen groeide op met oldtimers. Zijn helaas veel te jonge overleden vader sleutelde er met de regelmaat van de klok aan, terwijl zoontje Huub er als kwajongen naar stond te kijken. Met de gedachte: “Als ik later groot ben… ” Die gedachte werd toen hij eenmaal groot was versterkt door de nagedachtenis aan zijn vader.

De Jaguar Mk X was ontworpen om de “Grace, Space & Pace” in de Jaguar catalogi uit te stralen. En dat voor een heel acceptabele prijs van ruim 2.000 pond sterling of 7.000 USD. De auto werd gelanceerd op de London Motor show in Earls Court in oktober 1961 en kwam in 1962 echt op de markt.

De Alfasud is de auto met de meest dubbele reputatie ooit. Hij werd gehaat en verguisd vanwege zijn roest. Een probleem waarvan het merk imagotechnisch tot op de dag van vandaag onder het grote publiek de zure vruchten plukt. Maar ook geliefd door voormalige eigenaren vanwege zijn briljante rijeigenschappen. Bijna dertig jaar nadat de laatste van de lopende band rolde, is het hoogste tijd voor een kennismaking.

Je ziet ze zelden: de kopklepper ‘Sports’ van Royal Enfield. Het zijn racers uit de jaren twintig. In 1928 werd er de TT in Assen mee gewonnen. Wij vonden zo´n exoot voor u…

Na de Tweede Wereldoorlog was het merk Armstrong-Siddeley een luxe die weinig mensen zich konden permitteren. Koningin Wilhelmina had er een, evenals de barones van Heeckeren van Wassenaer, gravin van Aldenburg Bentinck, van kasteel Twickel bij Delden. Nu heeft Siepko Trip uit Almere er een. “Als kind werd ik al gegrepen door de elegante lijnen.”

We versomberen niet in de historie. Chevrolets V8’s, doorgaans met zo’n 5-5,7 liter slagvolume, waren in the States even gewoon als tegenwoordig oproepen voor feestjes dat op Facebook zijn. Onder de motorkap…

De naam van het bedrijf waar het in China allemaal begon? Dat was de staatseigen Hong Du Machinefabriek. Dat bedrijf was opgericht door de samenwerking in 1951 van de ‘Eastern China Military Area Air Force Factory Nummer 22’ en het ‘Southern Midland Military Area Nam Chang Aviation Station’ op de bedrijfsterreinen van de oorspronkelijke Kuomintang Aeroplane Manufacture Factory met het fabrieksnummer 320. Het geheel werd later herdoopt tot ‘Hongdu Aviation Industry Group’. Maar de basis ervan lag in het militair economische hulpplan dat de toen nog machtige CCCP liefdevol aan haar mede-communisten gunde.

Het broeit in de historische rallywereld, de ogen gaan langzaam maar zeker open. Dat heeft wortel geschoten tijdens en na de 59e Tulpen Rallye. Was het een Tulpen Rallye of zes dagen achter elkaar een ABC-tje, puzzelen op de vierkante centimeter? Gelukkig had de organisatie van dat topevenement dat na twee dagen in de gaten en stelde het plan bij. Het leed was al geleden. Martin Roosenboom, initiator van de Classic 500 Challenge is dé man van het ‘neuzelen’. Het woord althans, hij heeft het als het ware ‘uitgevonden’, maar ook hij heeft een broertje dood aan dat puzzelen-op-de-vierkante centimeter. Hij heeft een betere oplossing. Gelukkig zijn of je gelukkig voelen, waar zit het verschil?

Oldtimers te koopYoungtimers te koopKlassieke motoren te koop. Elke maand vindt u in Auto Motor Klassiek weer duizenden klassiekers te koop.

Iets dat me altijd heeft verbaasd is de belangstelling voor de elektrische auto. Bizar eigenlijk, want ze zijn allesbehalve efficiënt en ze hebben een bereik van niks, zelfs met verlengsnoer. Maar goed, trends komen en gaan… er zijn qua auto’s, maar ook motoren in het afgelopen millennium miljoenen, of misschien zelfs wel duizenden trends geweest. Zowel qua techniek als uiterlijk. Ook de elektrische auto is niet nieuw en hopelijk maakt het idee geen grote opgang (meer). Maar ook al gebeurt dat niet, toch kun je er niet omheen dat moderne auto’s minder leuk zijn. Moderne auto’s zijn stiller, sneller, zuiniger en kunnen een hoop kunstjes. Zelf remmen, zelf inparkeren, ja, er zijn zelfs al volledig zelfrijdende auto’s. Dat is heel leuk om even mee te spelen, maar echt genieten van het rijden doe je toch meer met klassiekers. Hoe komt dat? Eén factor is het geluid. Een Mercedes SLS of een Aston Martin klinkt nog steeds prachtig, maar dan praat je over dure topauto’s. Vroeger klonk alles beter. Neem de Alfasud, een ‘doodgewone’ compact, maar ook een auto met een uiterst dubieuze reputatie: hij werd gehaat en verguisd vanwege zijn roestgevoeligheid. Maar ook geliefd vanwege zijn briljante rijeigenschappen, de prachtige rijervaring en het weergaloos snerpende uitlaatgeluid. Een echte Alfasud-liefhebber reed altijd met het zijraampje een stukje open om het unieke uitlaatgeluid puur en onvervormd te ervaren. Niet alleen Alfasuds klinken prachtig, alle vroegere Alfa’s klinken prachtig. Een Alfa-dubbelnokker herken je ook uit duizenden…

Hetzelfde geldt voor Harley-Davidsons. Die hebben ook een uniek geluid. De 45° cilinderhoek is in de USA meervoudig gepatenteerd. De cilinderopstelling zorgt voor een onregelmatige ontstekingsinterval en daarmee voor het befaamde “potato-potato” geluid bij (te langzaam) stationair lopen (waardoor de big-ends stuk gaan). De uitlaattoon van de echt oude – pré Evo –  Harley’s is een donkere grom met wat blaf- en plofgeluiden. 315° krukasgraden na de eerste ontsteking ontsteekt de tweede cilinder. Daarna is het weer 405° stil voor de volgende plof. Dit geeft de big-twins hun unieke geluid.

En wat dacht je van zo’n bejaarde koninklijke Enfield: “… het was een waar genoegen om de stokoude racemotor te horen lopen. Het sonore uitlaatgeluid barkte (een begrip dat niet valt uit te leggen) in de omhoog gebogen uitlaatpijp. De open klepjes gingen in rap tempo heen en weer en om het kelkje van de carburateur hing een licht wolkje van benzine als een ontvlambaar aureool.”

De vermaarde Oostenrijkse topdirigent Herbert von Karajan, die zijn leven lang topmusici op dreef bracht, sprak ooit eens tot Enzo Ferrari: “Als ik het geluid van jouw twaalfcilinders hoor dan hoor ik een harmonie die geen enkele dirigent kan evenaren.” Kun je voorstellen dat iemand dat over een Siemens-elektromotor zegt?

 

In de nieuwe editie van Auto Motor Klassiek:

 • DHRC kolommen
 • Q&A: technische en praktische vragen van lezers
 • Onder de motorkap – de small block V8
 • Alfa Romeo Alfasud
 • Chinese CJ 750 zijspancombinatie
 • Range Rover Classic restauratie
 • Royal-Enfield: een vergeten kopklepper
 • Armstrong-Siddeley Hurricane
 • Toyota Celica en nog meer Toyota
 • Harley-Davidson: twee vroege big twins
 • Jaguar Mk X en 420G: vijftig jaar
 • Classic 500 Challenge: een echte rally
 • KlassiekerPost
 • De AMK lezers reageren
 • Klassiekertjes
  Duizenden oldtimers en youngtimers te koop

 

En:
De beste kans op de leukste klassiekers en oldtimers heeft u als abonnee. Want abonnees hebben Auto Motor Klassiek een week eerder in huis dan dat de kioskbezoeker hem in de schappen ziet.

VERDIEN UW ABONNEMENT NU TERUG

Uw voordeel als abonnee:

 • GRATIS een klassieker in kleur adverteren in Auto Motor Klassiek
 • Auto Motor Klassiek een week eerder in huis
 • Bijna 10 EURO korting

Abonneren kunt u online door hier te klikken.

U kunt dus veel eerder reageren op een van de DUIZENDEN oldtimers en youngtimers die maandelijks in Auto Motor Klassiek te koop staan.

 

 

Een van de meest populaire rubrieken is die van de lezerspost. Niet alleen vragen, antwoorden en commentaren van andere klassiekerliefhebbers net als u, maar ook talloze bijdragen van klassiekers in allerlei landen waarmee het verkeerd is afgelopen.

Elke maand krijgt de Dutch Historic Rally Club in Auto Motor Klassiek ruimte voor haar rallyrubriek, deze maand is dat niet anders.

Auto Motor Klassiek heeft elke maand weer volop te melden, actueel nieuws, handige tips, evenementen, you name it. Inclusief maandelijkse columns zoals \’gestrikt\’ en onze youtube rubriek. Maar tegenwoordig ook de vaste column met technische en praktische vragen van lezers.

Rallynieuws, nieuws over autosport. Auto Motor Klassiek heeft elke maand een aparte nieuwsrubriek waar de meeste facetten van de historische autosport aan bod komen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

The maximum upload file size: 8 MB. You can upload: image. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop files here