Auto Motor Klassiek in maart 2018

Wat u allemaal in de nieuwe AMK kunt lezen, ziet u hieronder. Elke maand 132 pagina’s gevuld met van alles en nog wat over klassieke auto’s en motoren, soms zelfs een enkele vrachtwagen.

Elke maand nieuw in de winkel in Nederland en België. En een paar dagen eerder nog bij de abonnees. Abonneren is trouwens een stuk goedkoper, u betaalt 40% minder dan in de winkel.

Europa herstelt in de jaren vijftig van de gevolgen van de Tweede Wereldoorlog. Mede door de geboden Marshallhulp komt de industrie weer voorzichtig op gang. In Amerika woedt een ander sentiment. De Oost-Westverhouding verhaalt over een nieuwe mondiale bedreiging. Financieel zijn de Verenigde Staten goed uit de oorlog gekomen. Aan de andere kant van de Oceaan wordt gestaag gebouwd aan een florerende industrie, die onder meer grootste auto’s voortbrengt. Zoals de Cadillac Series 62 Sedan uit 1953, een waardige Amerikaan van zijn tijd.

Na de presentatie van Honda’s CB 750 eind 1968 keek de motorwereld vol verwachting hoe deze zware machine ontvangen zou worden door de consument. Zou er wel een markt bestaan voor een dergelijke ‘superbike’? Was de motorfiets niet voorbehouden aan rebelse types en mensen die zich geen auto konden veroorloven? Die tijd zou echter worden afgesloten, mede door een wereldwijd uitgekiend marketingprogramma onder leiding van vooral Honda. De motorfiets was van zijn bedenkelijke imago afgeholpen en werd een vrijetijdsartikel en luxe tweede vervoermiddel in een tijd van nieuwe welvaart.

Ooit deed Alfa Romeo er goede zaken mee, maar als begerenswaardige youngtimer valt de 155 een beetje tussen wal en schip. In retrospectief beschouwd sloeg hij de brug tussen de karakteristieke 75 vol Alfa-principes en de geliefde 156, die een nieuw tijdperk inluidde. Ruim een kwart eeuw na zijn debuut moeten we de vergeten 155 nog maar eens op zijn merites beoordelen.

De meeste VW bussen zijn begonnen hun levens als bedrijfsvoertuig. Na hun pensionering moeten veel van die oud-gedienden nu toch weer aan het werk

Weinig auto’s maken het publiek zo huiverig als de NSU Ro 80. Hij ontleent al sinds zijn jonge jaren een zwakke reputatie aan zijn wankelmotor en technisch geslaagde pogingen om het tij te keren konden het schrikbeeld niet meer ongedaan maken. In dit artikel schuiven we de harde feiten naar voren en blijkt dat sceptici hun mening drastisch moeten herzien. Aan een Ro 80 hoef je je beslist geen buil te vallen.

De tijd dat mensen nog niet dood op een Jawa willen worden gezien is voorbij. Jawa rijden is pure nostalgie. En zeker niet goedkoop meer.

De Opel Omega moest vanaf 1986 zijn voorganger Rekord doen vergeten. In alles was de auto een verbetering met een moderne styling die door de windtunnel was gedicteerd, verbeterde motoren, een uitgebreide uitrusting en een overkill aan ruimte. Hij vormde ook de basis voor het vlaggenschip van Opel, de Senator, en van alle andere topmodellen van GM op bijna ieder continent. Wij vonden een Omega die alles heeft. Behalve cultstatus.

De hele wereld kent Land Rover, en in het bijzonder de Defender, als the best 4x4xfar. Niet zomaar, want hij is al zeventig jaar in productie. En inderdaad, we zeggen ‘is’ en niet ‘was’, want Land Rover produceert een heel exclusieve verjaardagsversie.

In de januari-uitgave van dit jaar stond op bladzijde 16 een berichtje aangaande de jaarlijkse onderdelenbeurs van de vaderlandse Fiat 500 Club met een foto van een Fiat 500 Impala. Die beurs ligt al achter ons. De Fiat 500 Impala riep wat vragen op bij onze lezers. Vandaar dat wij er even wat dieper op in gaan.

Auto Motor Klassiek heeft elke maand weer volop te melden, actueel nieuws, handige tips, evenementen, you name it. Inclusief maandelijkse columns de column van Maria Pels, Erik van Putten en Martin Utberg. Maar tegenwoordig ook de vaste column met technische en praktische vragen van lezers.

Onze lezersrubriek staat elke maand vol met reacties van lezers, ontdekkingen die ze op (verre) reizen deden, of correcties op eerder gestelde vraagstukken.

Oldtimers te koopYoungtimers te koopKlassieke motoren te koop. Elke maand vindt u in Auto Motor Klassiek weer duizenden klassiekers te koop.

Een goede buur is beter dan een verre vriend… zo luidt het gezegde. Net als bijna alle gezegdes zit er wel wat in, als je erover nadenkt. Maar ja, wat is een goede buur? Laatst stond mijn buurman gewoon midden in de nacht om half drie aan te bellen. Om HALF DRIE! Dat bedenk je toch niet. Gelukkig was ik nog wakker, omdat ik zat te oefenen achter mijn drumstel. “A beginners guide…” Als ik niet zo tolerant zou zijn had zo’n onchristelijk laat aanbellende buurman zomaar kunnen escaleren in zo’n burenruzie waar de rijdende rechter aan te pas moet komen.

Ook als je het op wat grotere schaal bekijkt gaat het gezegde op. Tuurlijk, met onze Oosterburen hebben we ook zo onze akkefietjes gehad. Ik heb gehoord dat ze ook ooit eens zomaar binnen kwamen vallen, en de fiets meenamen. Maar dat is allemaal vergeven en vergeten. En we hebben ook veel aan ze gehad de afgelopen jaren. Want onze buren zijn gewoon een stuk beter in het bedenken van leuke auto’s. Wat hadden wij? De Gatsonides? Mwah. Natuurlijk ben ik trots op onze Spijker en onze Dafjes… maar het is een magere score vergeleken bij alle Borgwards, Maybachs, Mercedessen, BMW’s, de auto’s van Glas, de Messerschmittjes (auto’s), en ga zo maar door. En dan hebben we natuurlijk nog de immens populaire Volkswagen Kever, inclusief de daarvan afgeleide en minstens zo gewilde VW Bus. Waarvan een heel erg bont exemplaar elders in dit nummer staat.

Ooit liep de hele autowereld weg met een idee van een van onze Oosterburen… Felix Wankel. De man die al op jeugdige leeftijd besloot om uitvinder te worden en het zijn hele leven gered heeft om die droom te leven. Aanvankelijk gesponsord door de Nazi’s, en vanaf 1953 beurtelings door Goetze, NSU, de licentienemers en tot op het laatst door Daimler-Benz. De droom van de rotatiemotor zat er bij Felix Wankel vroeg in, in de jaren 20 al, en het lukte hem. Hoewel het de verdienste van de ingenieurs van NSU was dat er uiteindelijk een werkend iets van zijn onmogelijke constructie was gemaakt. De Wankelmotor wist uiteindelijk nooit zijn potentieel waar te maken – da’s herkenbaar – maar in de jaren zestig en zeventig was elke automobielfabrikant bang om de boot te missen. GM, Mercedes, Alfa Romeo, Porsche, Suzuki, Ford, Yamaha… iedereen had een licentie!

Felix Wankel mag dan geen diploma’s hebben gehad, hij was wel zo slim om al in 1971 zijn aandeel van de licentievergoedingen te verkopen aan het Britse bedrijf Lonrho. En zijn onderzoeksinstituut verkocht hij voor 100 miljoen DM aan Daimler-Benz.

Wankel had zich er op tijd uitgedraaid – of geroteerd – maar de Ro80 is en blijft een heel mooi iets. Perfect? Nee, bij lang na niet. De moeite waard? Meer dan een beetje!

Ach, en zo kun je uren praten over je buren. Maar nu is het inmiddels al zo laat dat de Astro-tv begint. Een beter signaal om de tv uit te zetten is er niet. Tijd dus om wat anders te gaan doen. Slapen bijvoorbeeld, of misschien nog beter… drummen!

Abonnees hebben Auto Motor Klassiek een week eerder in huis dan dat de kioskbezoeker hem in de schappen ziet. VERDIEN UW ABONNEMENT NU TERUG Uw voordeel als abonnee:

  • GRATIS een klassieker in kleur adverteren in Auto Motor Klassiek
  • Auto Motor Klassiek een week eerder in huis
  • Slechts € 3 in plaats van € 4,99

Abonneren kunt u online door hier te klikken. U kunt dus veel eerder reageren op een van de DUIZENDEN oldtimers en youngtimers die maandelijks in Auto Motor Klassiek te koop staan.

X
X