Artikelen

Vrijstelling MRB – mogelijkheden

By  | 

Abonneer voor slechts € 39,50 en ontvang daarvoor een jaar lang elke maand AMK in de bus.


Verworpen moties bieden nieuwe mogelijkheden in MRB vrijstellingsproblematiek

Door: Erik van Putten

Het kwam niet als een verrassing. De Tweede Kamer verwierp onlangs twee moties van Farshad Bashir. Die moties hielden een versoepelde overgangsregeling voor “de oude auto” in. Dat de moties samenvielen met het hoofdpijn-veroorzakende Bulgarendossier kwam Farshad Bashir slecht uit. Den Haag -en daarmee Staatssecretaris Weekers- had wel iets anders aan het hoofd.

LPG-uitbouw
De verwerping van de moties veroorzaakten inmiddels creatieve reacties. Zo las ik dat bepaalde oldtimerbezitters nu al serieus overwegen “om dan de gastank maar uit de oldtimer te halen”. Voor de wintermaanden wordt in dat geval een goedkoop autootje gekocht. En -bijvoorbeeld- de Volvo rijdt dan negen maanden tegen een gereduceerd MRB tarief op de wegen rond. De oldtimerbezitter kan de gastank beter laten zitten. Want de verworpen moties -zo bedacht ik mij in een onbewaakt ogenblik- openen veel perspectief. En zeker voor actievoerders Wouter van Embden en Hans Hortwitz.
Vrijstellingoldtimer.nl
Zij besloten zich hard te maken voor alle bezitters van ‘de oude auto’. Zij publiceerden de website www.vrijstellingoldtimer.nl. Onder meer via dat medium zoekt men steun om de oude regel te respecteren in plaats van achter het “roetende en walmende MRB-akkoord” aan te lopen. Wie denkt dat beide heren voor een verloren zaak strijden kon zich wel eens lelijk vergissen.

Eerder geflikt kunstje
Want Wouter van Embden en Hans Horwitz voerden in 2009 al eens langdurig actie. De protegés van toen waren de eigenaren van youngtimers tussen vijftien en vijfentwintig jaar oud.  Er werd toen (ook geheel plotseling) een wetswijziging aangenomen waardoor de bijtelling voor het privégebruik van zakelijke Youngtimers met honderden euro’s werd verhoogd. Dus werd er op indrukwekkende en overtuigende wijze strijd gevoerd en gelobbyd. Het resultaat was dat de wetswijziging na 9 maanden actievoeren vrijwel geheel van de baan was.

Obstakel minder
De Tweede Kamer speelt www.vrijstellingoldtimer.nl in de kaart vanwege de verworpen moties. Door de sympathieke actie van SP-kamerlid Bashir te verwerpen namen zij juist een hindernis weg. Wanneer de moties wel waren aangenomen, dan hadden Van Embden en Horwitz er een probleem bij gehad. De geaccepteerde moties hadden juist zand in de motor gestrooid. De Tweede Kamer had dan de moties van Bashir “een laatste handreiking” genoemd. Voor die discussie hoeven we niet meer bang te zijn, want er is een obstakel minder.

Aanvalsplan
En dus hebben Van Embden en Horwitz nu alle vrijheid om de messen verder te slijpen. Want de verworpen moties bieden Den Haag nu de uitgelezen mogelijkheid om een brancheonderzoek te doen. Met daarin opgenomen een grondige berekening. Gemiste accijnzen, BTW, omzetbelasting en vermeden uitkeringen zijn dan belangrijke uitgangspunten. De uitkomst van dat onderzoek leidt naar alle waarschijnlijkheid tot de enige juiste conclusie. En die houdt in dat het in oktober 2002 genoemde bezuinigingsbedrag alleen gerealiseerd wordt bij het volledig in stand houden van de huidige regeling.

Overtuiging
Gelet op de eerdere resultaten van de oprichters van www.vrijstellingoldtimers.nl heb ik alle vertrouwen in een goede afloop. En als politiek Den Haag de rekenmachine nu eens juist hanteert kan het niet anders, dan dat de oude regels in stand blijven. En daarmee een dus hele bedrijfstak.

Dan hebben de acties van Bashir alsnog effect. Zij het op een andere manier, dan het Tweede Kamerlid van de SP op voorhand beoogde.


suggestiebanner

Ook leuk om te lezen…


Nu in de winkel

Auto Motor Klassiek van april ligt nu in de winkel. Daarin hebben we natuurlijk weer tal van leuke, interessante en boeiende artikelen staan. Zoals het aankoopadvies van de Alpine V6, met alle punten die belangrijk zijn voor een aankoop. Ook de MG Midget restauratie is zeker de moeite waard om te lezen en mee te leven met de eigenaar tijdens het tijdrovende proces. Techniek en praktijk rond het bezit van een klassieker. Ook voor motorliefhebbers. Hoe interessant zijn de aanpassingen die gedaan werden aan de Moto Guzzi Nuovo Falcone. Natuurlijk worden alle auto- en motorverhalen weer voorafgegaan aan tientallen pagina's met korte berichten, vanaf praktische tips tot en met historie, klassiekers die we onderweg tegenkwamen en diverse columns waar het hebben van een klassieker, het sleutelen aan een klassieker en zelfs het hobbymatig handelen van klassiekers centraal staat. Bovendien natuurlijk ook meer dan veertig pagina’s met klassiekers te koop, die soms online niet verder aangeboden worden. Het perfecte leesvoer voor deze lastige tijden. Haal hem daarom snel in huis en neem alvast een abonnement, zodat u de volgende editie niet mist.

En verder:

  • Cadillac Eldorado Seville
  • Lincoln Continental Mark V Givenchy
  • Moto Morini 350 Sport
  • De zoektocht naar Josef Ganz
  • Uit de oude doos: Daarom zijn er zo weinig Opels over
  • Bremen Classic Motorshow 2020
  • Oldtimer Tweewielerbeurs zuidbroek

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *