in

Matra (Talbot) Murena 2,2 S. Intieme coupé

Matra Murena

Dat is de handelsbenaming van deze geslaagde creatie. Een sportcoupé met een markante vormgeving waar je een beetje stil van wordt als je weet dat hij in de buitenlucht al jaren staat te vereenzamen. 


Door: Dirk de Jong

Verwaarloosd en verloren en je krijgt niet het gevoel van: die moet ik hebben. De glans en de kracht is eruit. De vroeger  fonkelende uitstraling is niet meer aantrekkelijk. Hij wordt gewassen door de regen. Of vindt de eigenaar de verweerde lak aantrekkelijk? 

Waarom wordt deze in 1984 geproduceerde Matra Murena 2,2  S een intieme coupé genoemd? Een kijkje in de ‘cabine’ laat zien dat er drie naast elkaar opgestelde zitplaatsen zijn. In deze staat heeft de Matra meer intimiteit dan… temperament. Maar laten wij niet te snel oordelen, misschien is het een wachtten op zijn belastingvrijheid over enkele jaren. 


Help ons mee deze website en de aangeboden artikelen gratis te houden. Abonneer uzelf op Auto Motor Klassiek en ontvang daarbij ook het blad 12x per jaar in de bus. Of doneer een gewenst bedrag op onze betaalpagina via deze link. We zijn u er zeker dankbaar voor.


Beste Klassiekerliefhebber

Geniet van dagelijks gratis verhalen over oldtimers in uw email en schrijf gratis in. 


6 Comments

Leave a Reply
 1. Als jonge jongen, puber, tiener, hoe je het ook noemen wilt, een aantal keren mee mogen rijden in de voorloper van de Murena, ofwel de Bagheera.
  Die knaap was er erg zuinig op, wellicht van z’n eerste salarissen betaald met een meninkje erbij?
  Geen idee, maar ondanks dat……..wat een happening was dat!
  Ben inmiddels geen tiener meer maar een middle-ager en als ik de naam Matra hoor, of Murena, gaan mijn gedachten altijd terug naar die Bagheera.
  Onze buurjongen op de camping had een echte cart en die Bagheera hield hem moeiteloos bij, ook in het echte bochtenwerk! (Hij had hem dan zorgvuldig warm gedraaid)
  Ben helaas nooit weer zo’n Bagheera tegengekomen, laat staan eens zelf kunnen sturen of in ieder geval weer een mee kunnen rijden……
  Sweet dreams

 2. Telkens weer genieten van die mooie motor verhalen uit de pen van Dolf Peters.
  ik ben een auto en geen motorman, maar dacht er aan toch maar een keer een abonnement te nemen.
  En dan krijg je dit.
  Een verhaaltje over een in 1994 geproduceerde Matra.
  Dat moet dus een Espace zijn want de productie van de Murena is half 1983 al gestopt.
  De foto toont inderdaad een Murena, een 2.2 S nog wel volgens de schrijver.
  Maar, tenzij men de site skirts en spoiler er af gesloopt heeft (erg onwaarschijnlijk) is dit een gewone 2.2.
  Die “S” zie je bij import Murena’s wel meer er bij gefantaseerd.
  Verder vond de schrijver de auto verwaarloost en niet meer aantrekkelijk.
  En vroeg zich af of de eigenaar verweerde lak aantrekkelijk vindt en misschien wacht op belastingvrijheid.
  Hoezo dan? De velgen en de auto zijn schoon, glimt misschien niet overmatig maar is zeker niet verwaarloost of verweerd.
  Sterker, de auto is verzekert en zal w.s. gewoon gebruikt worden.
  En, ik heb een nieuwtje voor de schrijver, belastingvrijheid, zoals hij dat noemt, bestaat al enige jaren niet meer.
  Wat een kul artikeltje, de abonnement aspiraties gaan voorlopig de ijskast maar weer in.

  • Van het merk Matra ben je aardig open de hoogte, hoewel deze Murena een eerste kenteken afgifte heeft van 1984 kan hij gewoon in 1983 geproduceerd zijn!
   De belasting regels weet je niet helemaal omdat auto’s van 40 jaar en ouder nog gewoon van de belastingvrijheid genieten (we hebben er een paar staan in die categorie en rijden daar ook regelmatig mee). Deze Murena moet nog 4 jaar wachten maar dan is hij ook belastingvrij!! Met de kunststof koets moet dat wel lukken.
   Als autoliefhebber (vooral klassiek) hebben we al jaren een abonnement op AMK en zijn daar wel tevreden over. Misschien moet je er bij daglicht nog even over nadenken!

  • Ach Cornelius, voor die paar euros per maand voor een abonnementje laat je je aspiraties toch niet varen? Ik in ieder geval niet. En nee, ik heb geen aandelen in de AMK.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

The maximum upload file size: 8 MB. You can upload: image. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop files here

Volkswagen Polo. De grote autoliefde van Koen IJff

Therapeutisch motorrijden… Tijd genoeg…