Historie

Honda N600. Het begin van de export

By  | 

De Honda N600, zeldzamer dan een Testarossa

Een Honda N600 is een zeldzame klassieker. Mike Buttinger, de oprichter/eigenaar van CMSNL.com heeft er eentje in zijn collectie, bij Venema in Drempt stond een toevallig gevonden, perfect ogend exemplaar dat – nadat de versnellingsbak door een specialist weer in orde was gebracht – vrijwel onmiddellijke verkocht werd en in Leek, bij Hofman, vonden we de derde Honda N600 sinds heel lange tijd.

Het leuke aan dat exemplaar is dat de kleine Honda ooit nieuw in Nederland werd geleverd door Honda dealer Ruinemans in Enschede. De eerste eigenaresse, mevrouw Teulink, nam na 17 jaar trouwe dienst afscheid van de auto. Honda specialist Hilderink in Haaksbergen kocht de N 600, restaureerde de kleine Japanner en heeft het Hondaatje sindsdien gekoesterd.

Daarna kwam de Honda in beeld bij Hofman waar ze – ook in de professionele klassiekerhandel bekende – “Die moeten we hebben!” modus schoten.

Het begon met de N360

Dat was een kleine voorwielaandrijver die tussen 1967-1970 gemaakt werd in het kader van de – natuurlijk Japanse – ‘Kei’ autoregulering: de N360. Onder die ‘Kei’ noemer vielen de kleinste auto’s die ook op snelwegen mochten rijden. De Honda was een succes. Om de wereld – lees: “Amerika” (en Europa) –  te veroveren kreeg de N360 een 600 cc groot broertje: De N600. De ‘N’ in de aanduiding stond overigens voor ‘norimoto’, ‘voertuig’. Dat als onderscheid van de motorfietsen.

Meer cilinderinhoud voor de USA

De N600 werd in 1969 als 1970’er model in de Verenigde Staten geïntroduceerd en was de eerste Honda-auto die officieel in de Verenigde Staten werd geïmporteerd. De N600 was ook de basis van de Honda autodealerschappen. Want tot op dat moment werden de vierwielige Honda’s via het motordealernetwerk verkocht. De motorupgrade was het gevolg van de hogere snelheden op autosnelwegen in de USA en Europa.

Veel vermogen uit een klein blok

En de pers was enthousiast over de ‘1100 cc prestaties uit een 600 cc blok’. Er werd overigens ook geconcludeerd dat het in de N600 heel lawaaiig werd wanneer het blokje tot zijn uiterste prestaties werd opgejaagd. De N600 was  technologisch geavanceerd voor zijn tijd, met een luchtgekoeld, geheel lichtmetalen blok (de Mini had nog gewoon een gietijzeren blok*) dat 9.000 tpm kon draaien.

Het motorvermogen was 45 pk en de N600 liep daar 130 km/h) mee. Een latere versie was wat milder getuned. Het geheel leverde verrassend pittige prestaties vanwege het lage gewicht van nog geen 550 kg, de compacte afmetingen en het gebruik van wat plastic onderdelen (zoals het kofferdeksel).  Er zijn er al met al zo’n 25.000 van gemaakt.

Honda N600 ’s zijn zeldzaam

Hoeveel er daarvan zijn overgebleven is onduidelijk. We weten wel dat de onderdelenvoorziening matig is. Bij CMS in Lelystad ligt nog wel een aanzienlijke voorraad NOS. De rest van de spullen is te vinden in de USA.

*Er zijn sterke aanwijzingen dat ‘Honda San’ zich bij het bedenken van de N serie erg heeft laten inspireren door de Mini. De suggestie is gedaan dat Honda met de N600 eigenlijk de ‘Mini had gemaakt zoals hij volgens Honda had moeten zijn’.

Dolf Peeters, automotive journalist, tekstschrijver, vertaler, lid van de Heeren van Arnhem

  2 Comments

  1. hans

   20 maart, 2019 at 21:14

   de subaru 360 van is pas cool in kei country….
   https://youtu.be/6p2KYW76Aeo

  2. Meijer

   20 maart, 2019 at 21:10

   Hallo heb zelf enige jaren met een 600 gereden aangekocht met het idee krukas stuk , maar de luchtkoeling
   hoort met vier bouten gemonteerd te zitten een weg & de rest zat los , alles opnieuw vast gezet starten nieuw !
   Wij hebben hem onder andere gebruikt in Amsterdam om van de Gillis van Ledenberg naar Reviesie Bedrijf Tichelaar
   Te rijden als de onderdelen te groot waren om op het haantje te brengen .

   Vebo revisie Witte Paal Schagen rijd ook al enige jaren met plezier Rond in zijn mooie 600
   Vr gr

  Leave a Reply

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *