Bijzonder

Het Neusje van de Snoek: Citroën DS

By  | 

Als onze verkoper Marc mij verheugd meldt dat we een geweldige, 45 jaar oude 7-zits stationwagen mogen gaan veilen dan kan dat Duits, Frans, Zweeds of Amerikaans zijn maar in elk geval iets moois. Wanneer ik enkele dagen later in een wijk in Amstelveen sta waar een garagedeur langzaam een puntige neus met een gesplitste kentekenplaat en vier ronde koplampen onthult weet ik het zeker: dit gaat een uurtje worden om van te smullen. Alleen het imperiaal verklapt nu nog dat het hier om een bijzondere station-versie gaat en ik kan niet wachten om de wagen buiten in het daglicht te bekijken. Eenmaal buiten zal blijken dat ik niet de enige nieuwsgierige ben.

Neusje van de Snoek

Het gaat hier om een Citroën DS 20 Break, geleverd op 30 juni 1972 in Frankrijk. Nu is een Nederlandse DS ook wel een zeldzaamheid met slechts 9000 geleverde exemplaren. Nederlanders kozen destijds 24000 keer voor een goedkopere Citroën ID. Kenners zien nu ook meteen dat er iets niet helemaal Period Correct is. Het “neusje van de Snoek” is er één van een eerder type. Met die neus werd de DS geleverd tot 1967. De eigenaar van deze Citroen heeft de wagen professioneel laten ombouwen. Hoewel niet geheel origineel, het staat de auto geweldig. Wanneer de DS laag in ruststand in het bos ligt met de deuren en de bagageruimte open blijkt hoezeer deze wagen opvalt. Nieuwsgierige wandelaars knikken goedkeurend richting de auto en andere glimlachen bevestigend. Deze DS is uitgevoerd in een fraaie donkerblauwe kleur, een lichtgrijs dak en een rood leder interieur.

 

Familie

De door Italiaan Flaminio Bertoni getekende DS is op veel punten anders dan andere. De Break Familiale is helemaal ingericht op het transport van familie en bagage. De in delen te openen achterklep van de Citroen is voorzien van twee nummerplaten op de onderste klep. Wanneer je wilt rijden met die klep omhoog en omlaag wordt de tweede nummerplaat zichtbaar waar zelfs de kentekenplaatverlichting op is ontworpen. In die bagageruimte is de vloer te openen waardoor er twee klapstoeltjes tevoorschijn komen en zo plaats bieden aan nummer 6 en 7 van het gezin. Zoals het imperiaal doet vermoeden is de het dak helemaal ingericht op het dragen van zware koffers. Het dak de Break is daarom van staal gemaakt ipv glasvezel zoals bij de sedan. Een grappig detail dat vooral opvalt als je áchter een DS rijdt is dat de wagen aan de achterkant een veel smallere spoorbreedte heeft dan aan de voorkant. De achterwielen hebben zelfs een smallere maat dan de voorwielen.

Citrofiel

De huidige eigenaar heeft deze Snoek de afgelopen 13 jaar in bezit gehad en de wagen sindsdien grondig onderhouden en verbeterd. Voor liefhebbers als hij van dit merk is zelfs een eigen naam bedacht: “Citrofiel”. Niet gek als je bedenkt dat je verslaaft kan raken aan het zweven als een skydiver. En buiten dat, de DS werd door bekende ontwerpers ooit gewaardeerd als mooist ontworpen auto ooit. Over 10 dagen weten we hoe deze beauty door bieders is gewaardeerd. Wordt de Citroen geadopteerd door een Citrofiel of is de wereld vanaf dan een Citrofiel rijker?


suggestiebanner

Ook leuk om te lezen…

Nu in de winkel

Auto Motor Klassiek van februari ligt nu in de winkel met deze maand een uitgebreid artikel over de Taunus 12M P4 van Fokke Jansma uit Wijnjewoude. Een opmerkelijk goed geconserveerde klassieker, die een bijzondere ontwerpgeschiedenis heeft. We mochten ook rijden in een tot in het kleinste detail perfecte Triumph 2000 Roadster. Hoe dat aanvoelt? U leest het in het februarinummer. Mocht u ooit van plan zijn een Opel Senator aan te schaffen, dan is het goed dat u dit nummer in huis heeft, want Aart van der Haagen doet uitgebreid uit de doeken, waar u dan rekening mee moet houden. Het een en ander aan aankooptips vindt u ook bij het artikel over de Citroën Dyane. Een auto die we troffen met zijn eigenaar op een terras tijdens een werkoverleg.

En verder:

De restauratie van een Nimbus Model C en een Norton M50. Waarom er zo weinig Opels over zijn? Dat leest u ook in dit nummer. De liefhebberij van een in Spanje wonende Nederlander, die ook geldt als dé specialist voor de Fiat 130. En ook in dit nummer; bijna dertig pagina’s korte berichten, verslagen, praktische tips, columns en korte typebeschrijvingen. Bovendien natuurlijk ook meer dan veertig pagina’s met klassiekers te koop, die soms online niet verder aangeboden worden.
ABONNEER NU EN MIS HET VOLGENDE NUMMER NIET MEER

Maurice van Kesteren

Maurice van Kesteren is eigenaar van VeilingMasters. Een bedrijf dat particulieren helpt bij het verkopen van hun klassieke auto. Zodoende komt hij door heel het land in contact met de meest uiteenlopende liefhebbers en verzamelaars van klassieke voertuigen.

3 Comments

 1. Pascal

  13 januari, 2018 at 21:42

  Prachtige auto’s…tijdloos.
  Ik mag me de gelukkige eigenaar noemen van een DSuper (ID) uit m’n geboortejaar.
  Een blijvertje..

  • Pascal

   13 januari, 2018 at 21:47

   Dat van ‘originele nederlander’ durf ik te betwijfelen: de ‘DE’-serie is voor import, en volgens het RDW is deze ’72er voor het eerst in november 1989 op een nederlands kenteken gezet….

   • Maurice van Kesteren

    13 januari, 2018 at 23:18

    Hi Pascal,

    De auto is dus nieuw geleverd in Frankrijk. Er zijn ook maar weinig DS’sen Nederlands geleverd.

    Leuk dat je ook een ID hebt! Bijzondere en prachtige wagens.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *