Artikelen

Harmonie. Onderweg met een Peugeot 505 uit het eerste bouwjaar

By  | 

Op 12 mei aanstaande is het exact veertig jaar geleden dat de Peugeot 505 werd gepresenteerd. Wij wilden deze co-creatie van Pininfarina en Peugeot graag in het zonnetje zetten. Het was daarom mooi dat wij enige tijd geleden Cor Tjepkema ontmoetten. Hij is niet alleen Peugeotfan, maar ook de eigenaar van één van de oudste 505 exemplaren van Nederland. De door ons gereden GR rolde twee maanden na de persintroductie al van de fabrieksband. Wij maakten een reportage met de Peugeot en de sympathieke eigenaar. En vinden het leuk, om u alvast een voorproefje te geven.


Abonneer voor slechts € 39,50 en ontvang daarvoor een jaar lang elke maand AMK in de bus.

De Peugeot 505 GR staat er onberispelijk bij. Enige tijd geleden kreeg hij een nieuwe en vakkundig aangebrachte vert metalissé laklaag, en ook onderhuids werd de auto sindsdien goed geconserveerd. De uiterlijke distinctie, versterkt door de gestrekte lijnvoering en het licht naar achteren hellende passagierscompartiment, máákt de 505 tot wat-ie is: een fraaie en subtiel getekende Peugeot. De fijngevoelige ingetogenheid daarvan komt ook terug in het interieur. Peugeot paste nette bekledingsmaterialen en kunststof toe. Het geeft de ontwerpfilosofie van Peugeot tijdens de jaren zeventig en het begin van de jaren tachtig weer. Functionaliteit wordt prettig gecombineerd met vilein ontwerp raffinement, precies voldoende om net lekker onder de huid te kruipen. Bij een 505 betekent dat: volledige harmonie, die versterkt wordt door de fijne zitpositie dat het zachte en fijne meubilair biedt. De beschaafde kleurstelling in het interieur van deze 505 doet de rest, alles past en alles klopt.

Vertrouwde techniek

De door ons gereden GR uitvoering heeft de XN 1 motor uit (onder meer) de 504 GL. De 45 graden gekantelde krachtbron is gekoppeld aan een vier versnellingsbak. Heel vertrouwd. De 505 werd ontwikkeld op het onderstel van de genoemde 504 versies en dat betekent: Mc Pherson met schroefveren aan de voorzijde, de hypoïde achterbrug met aandrijfassen aan de achterzijde en vier onafhankelijk opgehangen wielen. De Mastervac bekrachtigde reminstallatie is bij de 505 GR voorzien van schijven voor en trommels achter.

Bekorende rit met bijzondere tussenstop

Wij gaan rijden met de 505. De eigenaar en ondergetekende lassen een fijne tussenstop in bij het kleine maar meesterlijke museum van Peugeot dealer Haaima in Wirdum. De kleine Peugeot schatkamer is een aanrader voor iedereen met een Leeuwenhart. Zowel voor als na de aangename tussenstop herkennen wij ook in de 505 de historische Peugeot mix van functionaliteit en eigenheid. En die bekoort. De bewegingsvrijheid, het evenwicht tussen comfortabel veerwerk en de tamelijk gedecideerde demping: het is onmiskenbaar Peugeot. Toch rijdt en voelt de veilig geconstrueerde 505 net even anders dan zijn eveneens solide geconstrueerde voorganger. De nadruk ligt in de 505 iets meer op comfort. en de Peugeot van Cor Tjepkema laat al vroeg onderstuur zien. Dat gebeurt al op een beschaafde snelheid. Geen probleem, want deze Peugeot vaart wel bij een rustige rijstijl en dat past bij de waardigheid die het model presenteert.


Logische bedieningsstructuur

Ook bij deze Peugeot is aan de bestuurder gedacht. De zit is fijn, de bediening in deze 505 GR laat niets te raden over. De meeste elementen zitten op een logische plek. De richtingaanwijzer zit- in tegenstelling tot bij de voorganger- links, en de bedieningsstructuur van hendels en knoppen is logisch en overzichtelijk. Over knoppen gesproken: bijzonder is de aanwezigheid van de schakelaar om de ventilator in de motor zelf in te schakelen. Terug naar de bediening van de rij functies. Het koppelen, het remmen, het schakelen: alles gaat op een vertrouwenwekkend gedecideerde wijze. De niet bekrachtigde besturing communiceert eveneens prima, bij lagere snelheden vergt de besturing overigens wél de nodige inspanning.

Oude bekende motor met heel goede manieren

De aloude XN 1 motor met dubbele carburateur loopt als een zonnetje. Overal en in iedere versnelling ontplooit de 1.971 cc motor meer dan voldoende trekkracht en vermogen om normaal met het hedendaagse verkeer mee te kunnen. Met een mooi gespatieerde vijfversnellingsbak zou de potentie van de motor nóg beter benut kunnen worden en het overigens niet hinderlijke motorgeluid wat verder kunnen worden gereduceerd. Maar de technici stemden de vier verzetten in de GR ook goed op elkaar af. {Sans problème}. Wie van een klassieke 505 steviger prestaties verlangt is met een TI of een STI (met injectie, 1995 cc en een vijfversnellingsbak) aan het juiste adres. Wat ons betreft is de GR echter al een heel fraai uitgangspunt om lange klassiekerritten mee te maken. Hij laat voldoende prestatieve capaciteiten zien, en die zijn verenigd met een heel fraai uiterlijk en toer eigenschappen. Een heerlijke auto, je rijdt er (zoals Cor Tjepkema ook al eens deed) zó mee naar Frankrijk. Het vervoeren van bagage is daarbij geen probleem, gelet op de uiterst riante kofferruimte.

Een Peugeot in de allerbeste traditie

Het is niet voor niets dat (alleen in Europa al) ook deze Peugeot een lang lopend model was. De basis voor het succes werd meteen gelegd door de eerste bouwseries, die evolutionair gezien het geheim van Peugeots historische en aansprekende huisstijl blootlegden. Evolutie, en hernieuwde eigenheid presenteren met behoud van het goede. De prachtig geconserveerde 505 GR van Cor Tjepkema is daar het springlevende bewijs van. Sterker: dit is een Peugeot in de beste traditie van het merk. En dat is een veel, heel veelzeggend compliment.


suggestiebanner

Ook leuk om te lezen…


Nu in de winkel

Auto Motor Klassiek van april ligt nu in de winkel. Daarin hebben we natuurlijk weer tal van leuke, interessante en boeiende artikelen staan. Zoals het aankoopadvies van de Alpine V6, met alle punten die belangrijk zijn voor een aankoop. Ook de MG Midget restauratie is zeker de moeite waard om te lezen en mee te leven met de eigenaar tijdens het tijdrovende proces. Techniek en praktijk rond het bezit van een klassieker. Ook voor motorliefhebbers. Hoe interessant zijn de aanpassingen die gedaan werden aan de Moto Guzzi Nuovo Falcone. Natuurlijk worden alle auto- en motorverhalen weer voorafgegaan aan tientallen pagina's met korte berichten, vanaf praktische tips tot en met historie, klassiekers die we onderweg tegenkwamen en diverse columns waar het hebben van een klassieker, het sleutelen aan een klassieker en zelfs het hobbymatig handelen van klassiekers centraal staat. Bovendien natuurlijk ook meer dan veertig pagina’s met klassiekers te koop, die soms online niet verder aangeboden worden. Het perfecte leesvoer voor deze lastige tijden. Haal hem daarom snel in huis en neem alvast een abonnement, zodat u de volgende editie niet mist.

En verder:

 • Cadillac Eldorado Seville
 • Lincoln Continental Mark V Givenchy
 • Moto Morini 350 Sport
 • De zoektocht naar Josef Ganz
 • Uit de oude doos: Daarom zijn er zo weinig Opels over
 • Bremen Classic Motorshow 2020
 • Oldtimer Tweewielerbeurs zuidbroek

2 Comments

 1. Marcel Bijmolen

  21 april, 2019 at 22:13

  Heerlijke auto,ik had er een,ook van een vroeg bouwjaar,met schuifdak en automaat.Veel kracht onderin,fijne automaat,subliem weggedrag.Leuk artikel,leuk,om een jeugdvriend weer eens te zien.

 2. Peter

  20 april, 2019 at 21:49

  Wat een prachtige auto is dit toch.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *