Artikelen

‘Enjoliveurs’, de make up van uw klassieker

By  | 

‘ Enjoliveurs’, dat klinkt alleen al mooi.

Onder de term ‘ enjoliveurs’ vallen bij onze Franse mede-Europeanen alle chroomdelen en het glimwerk zoals wieldoppen en zo. Maar ook allerlei andere delen kunnen ‘ enjoliveur’ zijn.

We publiceren deze artikeltjes gratis, en willen dat natuurlijk ook blijven doen. Maar u begrijpt dat dat voor ons niet gratis is. Ondersteunt u dit initiatief en waardeert u het? Overweeg dan eens een abonnement op Auto Motor Klassiek. U helpt ons dan niet alleen de gratis initiatieven betaalbaar te houden, maar ontvangt als bonus ook nog eens elke keer een AMK in de bus. En u betaalt nog maar € 3,30 per nummer in plaats van € 4,99. Elke maand goed voor uren leesplezier.

De neiging om zich te willen onderscheiden van de massa dateert zelfs nog uit de tijd van voor de uitvinding van het wiel. Automobilisten waren er dus ook vatbaar voor. En de markt speelde daar op in. Fabrikanten als Robri, Sacred en Robergel, Autobleu Tubul, Tonneline en GH leverden al voor auto’s als de TA allerlei glimmends dat als het mee zat ook nog eens een beschermende functie had.

Glimmerdjes dus

Denk aan wieldoppen, uitlaatsierstukken, motorkap emblemen, lampen, claxons, bumperrozetten, 3D nummerplaathouders, klokjes, stuurwielen, spatbordrand beschermers ( ‘sabots’, klompen dus…) tot kofferdeksels aan toe.

Op die manier konden berijders van TA’s 2CV, R4’s Caravelles, Kevers, 203’s en nog veel meer hun automobiel van een persoonlijke ‘touch’ voorzien. En dat deden ze dan ook vol blije overtuiging. Het monteren van een andere grille op zo’n grote, voorwiel aangedreven Citroën was daarbij zo’n beetje de overtreffende trap van esthetische chirurgie. En onder de kap kon de zaak dan nog opgewaardeerd worden met een gegoten, van koelvinnen voorziene aluminium klepdeksel.

En in de kantlijn pakten we dan ook nog even mee dat er voor de Citroën TA’s ook sets met twee carburateurs werden aan geboden door aanbieders als Chateau. Die leverden een aanzienlijke vermogenstoename en een daarbij passend brandstofverbruik.

Staal, aluminium en zamac

De materialen voor al dat moois waren verchroomd staal, het makkelijk te vormen aluminium en ze zamac legering voor het betere gietwerk. Feit is dat al die delen nogal gevoelig zijn voor de tand des tijds. Daarom zit er nu ook een aardig spanningsveld tussen de gewildheid en de beschikbaarheid.

Delen van de fabrikanten die we noemden zijn nadrukkelijk duurder dan onderdelen van onduidelijke herkomst. Tel daarbij dat op beurzen sets wieldoppen meestal per drie worden gevonden en dat treeplankbeschermers er doorgaans alleen in twee rechter of linker exemplaren liggen.

Zoals bij veel andere schaarsigheden is er ook al Chinese naslag gezien. Imitatiedelen hebben in de klassieker wereld qua pasvorm toch al de naam van de bonte hond. En goedkope Chinese naslag kopen valt daarbij zeker onder de wetten op de kansspelen. Het kost bijna niets en dat is precies wat het waard is.

Een fraaie bijdrage

Maar als u zulke mooie tijdssouvenirs hebt gevonden, dan kunnen ze een fraaie bijdrage aan het uiterlijk van uw klassieker leveren. Let er bij montage echter wel op dat al dat opgeschroefde of ingeklemde moois glanzend zit te wachten tot er vocht en viezigheid onder kruipt. Want het zal niet de eerste keer zijn dat een spatbordbeschermer het hele spatbord bij elkaar houdt.

Waar vinden we dat spul?

Op beurzen in Nederland natuurlijk. En in Frankrijk op beurzen en online. In Frankrijk vind je meer onverwachts op beurzen dan hier. Natuurlijk zitten de professionele Franse klassieker- en klassiekeronderdelen op Internet.

Maar in best grote delen van Frankrijk wonen nogal wat oudere mensen en ook heb je daar regelmatig te maken met Internetverbindingen die zo traag als Betuwse appelstroop zijn. En dat helpt mensen er dan toch maar mee om hun spulletjes op één van de vele dorpsmarkten, ‘vide greniers’ (zolder opruimingen) of achteraf op een stalletje van een ‘brocante’ aan te bieden.

Frans leren spreken

En deze winter kunt u uw franse onderhandelingsvaardigheden dan vast aanslijpen met de cursus Frans bij de non profit organisatie ‘Alliance Française’.

 

Nu in de winkel, het julinummer

BMW 318i, Fiat 500 Abarth, Chevrolet Fleetmaster

Auto Motor Klassiek van juli ligt nu in de winkel. Dus snel naar de boekwinkel voor een nieuw nummer. Voor maar 4,99 een garantie voor zeker een paar uur leesplezier.

Lekker zomers prijkt op de omslag de BMW 318i cabriolet van Femko de Jong. Hij bracht de auto tot in perfectie. U leest er alles over in nummer 7.

Erg interessant vinden we zelf de ombouw van een Chevrolet Fleetmaster naar een custom. Dat is niet zomaar klakkeloos gedaan. Het was een echt ingrijpend project. Zelfs de klompen van de eigenaar moesten eraan geloven. Ook de restauratie van de Fiat 500 waarvan in dit nummer een verslag, zou je onder de noemer custom kunnen scharen. De auto was in erbarmelijke toestand, dus een intensieve restauratie volgde. Eigenaar Henrique Linde gaf er meteen een eigen 'Abarth'-draai aan. Wij vonden het resultaat meer dan geslaagd. Hendri Kampherbeek heeft zijn hart gegeven aan Peugeot. Zelfs wanneer deze voor de tweede keer onder handen moet worden genomen. Zijn Peugeot 405 mi16 kocht hij met een kapotte motor en na de restauratie was het weer bijna mis.

Natuurlijk worden alle auto- en motorverhalen weer voorafgegaan aan tientallen pagina's met korte berichten, vanaf praktische tips tot en met historie, klassiekers die we onderweg tegenkwamen en diverse columns waar het hebben van een klassieker, het sleutelen aan een klassieker en zelfs het hobbymatig handelen van klassiekers centraal staat. Bovendien natuurlijk ook rond de veertig pagina’s met klassiekers te koop, die soms online niet eens aangeboden worden. Het perfecte leesvoer. Haal hem daarom snel in huis en neem alvast een abonnement, zodat u de volgende editie niet mist.

En verder ook nog:

  • Aprilia Moto 6.5 restauratie
  • Honda CB 550
  • Mercedes-Benz 600 Pullman
  • Herinnering aan Stirling Moss
  • Beleef de bevrijding deel 2

Meer over wat er in deze editie allemaal staat ziet u op onze pagina deze maand.

 

Dolf Peeters, automotive journalist, tekstschrijver, vertaler, lid van de Heeren van Arnhem

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *