Bijzonder

Een VW Passat 2B (1980-1988)

By  | 

Een auto waar er enorm veel van zijn verkocht. De leasewagen voor (hoger) middenkader uit het begin van de jaren tachtig. Die auto’s reden op diesel of LPG. Een auto waar je er nu zelden of nooit meer één van ziet. En het soort klassieker dat na de herziening van de ‘oldtimerregeling’ feitelijk ‘waardeloos’ is geworden.

We publiceren deze artikeltjes gratis, en willen dat natuurlijk ook blijven doen. Maar u begrijpt dat dat voor ons niet gratis is. Ondersteunt u dit initiatief en waardeert u het? Overweeg dan eens een abonnement op Auto Motor Klassiek. U helpt ons dan niet alleen de gratis initiatieven betaalbaar te houden, maar ontvangt als bonus ook nog eens elke keer een AMK in de bus. En u betaalt nog maar € 3,30 per nummer in plaats van € 4,99. Elke maand goed voor uren leesplezier.

De motorisering

De VW Passat was leverbaar met een 1,6 literblok en met een 1,8 liter motor met hydraulische klepstoters plus de kleine ‘AUDI’ vijf cilinders met een slagvolume van 1921 0f 1994 cc. Er waren natuurlijk ook diesel Passats. Ons fotomodel heeft een 1,8 liter blok dat op benzine en gas loopt. En vanwege die LPG heeft de auto sinds de vrijstellingsplannen verandering geslapen. Hij is gekocht door een passievolle garagehouder die hem heeft wakker gekust en van een verse APK heeft voorzien. Omdat het zonde was hem te laten staan.

Onder de kap

Onder de kap ziet deze 1983’er VW Passat er met zijn no nonsense techniek en zijn eerlijke patina vertederend en hartveroverend uit. Maar de motorruimte contrasteert wel met het verder verrassend nette uiterlijk van de VW Passat die er omheen zit. Op onbehandelde (en op af fabriek te dun in de lak gezette delen) plaat zit een wasem aan vliegroest. Stoffig, maar 100% eerlijk. Inclusief de bedrading voor de gasinstallatie. Alles is automobieltechniek zoals die bedoeld is voor auto’s die gemaakt zijn voor een lang en serieus leven. Bij het bekijken van de motor van een Maserati 350 GT stijgt je hartslag en bloeddruk. Ook als je er een garagerekening van onder ogen krijgt trouwens.

Een kalme blik onder de kap van deze Volkswagen resulteert in een rustige glimlach plus de opmerking: “Gooi de spullen er maar in. We doen een weekendje Luxemburg.” De stalen strip waar de claxon aanhangt is er eentje voor de eeuwigheid. De verdamper van de LPG (G2 installatie) ziet er uit als of hij onder de kap geboren is. De hele motorruimte laat zien dat de VW Passat stationcar die er omheen zit al best oud is, maar ook dat hij tijdens zijn leven altijd goed behandeld is.

Wat poetswerk

De wat vlekkerige oxidatie op de lichtmetalen delen? Persoonlijk zouden we investeren in een fles Dasty van de Wibra (iets boven de 2 euro) en twee spuitbussen roestomzetter/primer en een spuitbus WD40 van de Action. Dan ben je nog eens krap 6 euro kwijt. Uit ervaring weten we dat een motorcompartiment er daar na weer heel netjes uit ziet.

Veel van dit soort VW Passats zijn er niet meer in Nederland

Heel veel VW Passat’s van het type 2B zijn in de jaren negentig naar onder andere Polen verdwenen. Daar zit ook een eg grote VW Passat club. De zuinige Nederlander wilde wel een tweedehands-Golf of -Polo, maar geen gebruikte, grotere en comfortabeler rijdende VW Passat. Nu zijn dit soort klassiekers prijstechnisch zo door de bodem gevallen dat de aanschaf er van eigenlijk al weer best verantwoord is.

En zo’n oudgediende als deze VW Passat kan dan nog heel wat jaren rijplezier geven. Plus een hoop vriendelijke aanspraak tijdens het boodschappen doen of het tanken. “Gôh! Wat een mooie VW Passat. Ik/mijn vader/oom/buurman/baas heeft er ook zo eentje gehad…” Klassieker rijden is niet alleen leuk, Het doet ook wonderen voor je sociale leven. “LIKE!”

 

Nu in de winkel, het augustusnummer

Auto Motor Klassiek van augustus ligt nu in de winkel. Voor maar 4,99 een garantie voor zeker een paar uur leesplezier.

Deze maand een mooie opvallende omslag. De Opel Rekord die Erwin Roosink een paar jaar geleden kocht in slechte staat en volledig restaureerde. Waarna hij als fan van de Dukes of Hazzard aan het uiterlijk van zijn Rekord een eigen draai gaf.

Verder in dit nummer:

 • Fiat 850 Familiare die na een halve eeuw overging naar de tweede eigenaar, die vervolgens beloofde de volgende halve eeuw er goed voor te zorgen.
 • Suzuki GS1000 die in de eind jaren zeventig een nieuw hoofdstuk vormde in de betrouwbaarheid en rij-eigenschappen van de Japanse supersports.
 • De Volvo 340 GL is dan misschien wel geen uniek type auto, maar met zijn 58.000 kilometer op de teller, is de inmiddels 33 jarige klassieker wel in unieke staat.
 • In het praktjkartikel leren interieur opknappen wordt een uitgedroogd leren interieur weer mooi gemaakt.
 • De Toyota Corolla Coupé GT Twin Cam 16 is de laatste tien jaar behoorlijk in populariteit gestegen. Reden voor ons er eens een reportage aan te wagen. We vonden een mooi exemplaar.
 • BMW R100 Mono. In vergelijking met een R69S of een R90S heb je zo’n ‘nieuwe’ R100RT voor wisselgeld. En je rijdt er een mooie motor mee. Een signalement.
 • De Saab 96V4 van Ad van Beurden had al wat rally's gereden, maar om hem echt optimaal te laten presteren, moest er nog het een en ander aan gebeuren. In dit nummer een verslag van de werkzaamheden.
 • In 75 jaar later opnieuw een serie foto's uit de oude doos, waarmee we even terugschakelen naar de jaren van de Tweede Wereldoorlog.

Alle auto- en motorverhalen worden voorafgegaan aan tientallen pagina's met korte berichten, vanaf praktische tips tot en met historie, klassiekers die we onderweg tegenkwamen en diverse columns waar het hebben van een klassieker, het sleutelen aan een klassieker en zelfs het hobbymatig handelen van klassiekers centraal staat. Bovendien ook rond de veertig pagina’s met klassiekers te koop, die soms online niet eens aangeboden worden. Het perfecte leesvoer, ook voor de komende vakantie. Haal hem daarom snel in huis en neem alvast een abonnement, zodat u de volgende editie niet mist.

Meer over wat er in deze editie allemaal staat ziet u op onze pagina deze maand.

 

Dolf Peeters, automotive journalist, tekstschrijver, vertaler, lid van de Heeren van Arnhem

1 Comment

 1. Rjab

  8 augustus, 2018 at 21:47

  De eerste Passat van m’n pa was de 00-AN-13 (zo uit de grijze cellen opgediept) en met zijn bijna fluo-pimpel-groen moest ie volgens mij wel uniek zijn geweest. Vooral in het zwart zilver witte NL

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *