in

Mercedes-Benz 240 D W115. ‘De auto van mijn vader’.

Mercedes-Benz 240 D

Het lijkt nog maar zo kort geleden dat we op de lagere school zaten. Dat we droomden over auto’s. En we hebben zowat allemaal herinneringen aan de auto’s van onze vaders. Dat was ver na de T Fords en dat soort vertederende scharreldieren, maar in de tijd voordat auto’s door hun assen gingen hangen van de zinnige en onzinnige elektronica. Zoals de Mercedes-Benz 240 D W115 in dit artikel.

Een gezellige avond

Vanwege een prettig nostalgisch gesprek gisteravond kwamen er diverse ‘auto’s van vaders’ voorbij. En mijn vaders een-na-laatste auto (‘van de zaak’, toen nog zonder bijtelling als de kilometerregistratie voldoende dicht was geïmproviseerd? Dat was een Mercedes-Benz 240 D van de serie W115 uit het jaar dat ik in militaire dienst moest: 1976. Zo’n 240 D was een automobiel voor kleine notabelen en de betere handelsreizigers. Mijn vader hoorde tot het laatstgenoemde ras. Hij was vertegenwoordiger voor het NVCP, het Nederlands Verkoopkantoor voor Chemische Producten, later opgekocht door de AKZO.


Begonnen met een 200D

Zijn eerste Mercedes was een 200 D uit de tijd dat Mercedes Dieselrijders door truckers gewoon als collega’s werden gezien. Bij koud, nevelig weer liep de 200 D zomaar tien kilometer sneller dan normaal en kon hij ook als het gaat om acceleratie aardig meedoen met de benzinebranders. De Mercedes-Benz 240 D was een veel beschaafdere, veel snellere auto.

De Mercedes van mijn vader

Mijn vaders Mercedes-Benz 240 D was een W114 en W115 uit de Mercedes-Benz-serie zoals die vanaf 1968 tot 1976 gebouwd werd. Deze reeks wordt ook aangeduid als /8 („Strich-Acht“) vanwege het introductiejaar 1968. In 1976 werd de auto afgelost door de W123 met de liggende koplampen. Dat was trouwens de laatste auto die mijn vader voor zijn VUT reed.

W114 of W115?

Verder zijn de verschillen tussen de Mercedes-Benz W114 en W115 aan de buitenkant niet eenvoudig te zien. Het verschil zit hem in het aantal cilinders. De zescilinders en coupés zijn Baureihe W114; de viercilinders en diesels zijn W115. Het was tijdens de ontwikkeling nog wel de bedoeling om de Mercedes-Benz W115 als een apart model – 20 centimeter korter model en met horizontale koplampen – uit te brengen. Maar dat is er nooit van gekomen.

De Strich-Acht is een buitengewoon gebruiksvriendelijke klassieker. De onderdelen zijn niet duur en over het algemeen goed verkrijgbaar. Alleen interieurdelen zijn moeilijk te vinden. Sleutelen aan de auto is ook eenvoudig. De motor met versnellingsbak laten zich eenvoudig in- en uitbouwen en ook de techniek is eenvoudig doelmatig maar vooral duurzaam en van hoge kwaliteit. De dieselmotoren zijn natuurlijk haast niet stuk te krijgen en de benzinemotoren lopen ook goed op LPG.

Voelt bijna modern aan

Door zijn toen vernieuwende technische ontwerp van wagen en onderstel rijdt een Mercedes-Benz /8 als een moderne auto, je hebt alleen wat meer lawaai in het interieur. Aan de Mercedes-Benz W114 en W115 zijn in 1973 enkele optische wijzigingen doorgevoerd. Zo deden bijvoorbeeld de typische geribbelde achterlichten hun intrede, die minder gauw vies worden. Mensen met een wat ouder model zagen er een kans in om hun bezit op te waarderen: Ze monteerden dapper geribbelde achterlichten op hun ‘oude ’Benz.

Eigenaars van zo’n Mercedes-Benz vinden binnen de W114-W115 club hun geloofsgenoten, veel kennis en prettige contacten. En een fraai voorbeeld van zo’n Mercedes-Benz 240 D – in zelfs dezelfde kleur als dat mijn vader had – vonden we bij ooit onze adverteerder Marcel Kappen uit Dalen.

Abonneer nu en ontvang elke maand AMK in de bus

Lees dan ook nog:
Mercedes-Benz W114/W115.
Mercedes Benz 280 SE 3.5 Coupé W111
– Rijden met een Mercedes-Benz 240D 3.0
Mercedes-Benz W123
Een splinternieuwe W123 uit 1985. Met 30 kilometer op de teller.

4 Comments

Leave a Reply
  1. Jij in militaire dienst Dolf? Ik meende laatst gelezen te hebben dat je was ‘vrijgesteld’ 😊, maar goed, de w114/15 heb ik nooit gehad, wel zijn opvolger W123. Een auto zonder poespas zodat er ook niets aan kapot kon gaan. Af en toe wat regulier onderhoud, dat ik om de hoek liet doen bij Pluym.

  2. Hele fijne autos. 2 Jaar lang een 200 benzine 2e versie gereden en toen ingeruild voor een W 123 230. Tevens later als Hobbyauto een 220 benzine eerste serie gehad en ook veel plezier aan beleefd.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

The maximum upload file size: 8 MB. You can upload: image. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop files here

Nu in de winkel

Bekijk de 40 pagina's tellende preview via deze link of een klik op de omslag.

Het oktobernummer, met daarin:

  • Citroën CX 25 Prestige Turbo 2
  • Framebouw in nederland
  • Friese Firebird liefhebbers
  • Lancia Fulvia
  • Toyota Corona RT40
  • BMW R90S
  • Classic Days Düsseldorf
  • Dubbel gebruikte typeaanduidingen- Deel XVIII
omslag 10 2022 300

Het perfecte leesvoer voor een avondje of meer ongestoord weg te dromen. Hij ligt nu in de winkels. Een abonnement is natuurlijk beter, want dan mist u geen nummer meer en u bent nog eens € 27 goedkoper uit ook. Niet verkeerd in deze dure tijden.

Ford Mustang Fastback uit 1969. Uniek in vorm en uitstraling.

Ford Mustang Fastback uit 1969. Uniek in vorm en uitstraling.

De NSU Typ 67 viercilindermodellen. Van Prinz 1000 tot 1000C

NSU Prinz 1000 tot 1000C. De NSU Typ 67 viercilindermodellen.