in

Cees Fick YZ840 Special

Cees Fick YZ840 Special

Over de legendarische self made techneut Cees Fick hadden we in Auto Motor Klassiek al een indrukwekkend artikel staan. De man die een textielfabriek feitelijk als alibi voor zijn passie gebruikte haakte in op wat er was, en deed er daarna zijn eigen ding mee. Dat begon bij het monteren van Matchless cilinders en koppen op de onderverdieping van een Harley-Davidson Liberator waardoor die zijklepper een kopklepper werd.


Cees Fick racers met zwaar verbouwde Honda CB72/77 blokken? Van 250-300 cc naar een halve liter was niet zo’n grote stap. Die maakte hij in serie. Een Honda CB250 vergroten tot meer dan twee keer die cilinderinhoud? Dat deed hij ook.

In het verhaal zat wel een spanningveld

De motorblokken die Cees Fick verbouwde? Dat waren technische hoogstandjes en doorgaans gewoon goed en betrouwbaar. Hij ging in zijn modificaties zo ver dat de oorspronkelijke ontwerpers er waarschijnlijk verbijsterd naar hadden gekeken. Fick hanteerde een unieke mix van verschillende types van verschillende merken en maakte die allemaal op elkaar pas.

Het mooie daarbij was dat hij geen plannenmaker, ontwerper of tekenaar was. Hij ging aan de slag en zijn scheppingen ontstonden ‘in het moment’. Heel Zen. Of zo.

Motortechnisch was hij tegen het geniale aan

Rijwielgedeeltes waren duidelijk niet zijn kracht. In de loop van de tijd hebben we daar wat verrassende voorbeelden van gezien. De ex Honda CB 250 die net genoemd werd was daarbij heel sneu. Een eigenaar van die al tijden op de markt zwervende machine had in de ronding van een bagagerek van een Zündapp het perfecte onderdeel gevonden om het frame van de Special te ‘versterken’.

De betreffende machine is uit beeld verdwenen. Zinloze kids hadden het blok opgeblazen. Omdat het zo lekker klonk.

Cees Fick groeide dus met de markt mee en had interesse in de ontwikkelingen in die markt

Hij was een van de eerste Honda CB 750 kopers. En twee weken later had hij de viercilinder uit elkaar getrokken om te zien wat hij er aan kon verbeteren. Daarom was het niet vreemd dat zijn aandacht werd getrokken door de Yamaha YZ 550. Dat was een motorfiets waarbij het blokontwerp heel erg was geïnspireerd op automobieltechniek. Zo had de Yamaha valstroomcarburateurs en een daar bovenliggend luchtfilter. Dat reduceerde de tankinhoud aanzienlijk. Het motorblok was daarbij ook zo overtuigend watergekoeld dat Yamaha het geheel had ontdaan van welke suggestie van koelribben dan ook. De machines werden gemaakt in 1982 en 1983 en waren zeker niet de best verkopende Yamaha’s. De innovativiteit in techniek en styling was voor veel mensen net een brug te ver. Wat ook niet hielp, dat waren de initiële carburatieproblemen en de eetlust wat startmotoren betreft, staters en de starterkoppeling. Het stuurgedrag was meer dan levendig en de achtervering was structureel te zacht.

Deze Cees Fick Special

Guido Oleck kocht de machine omdat hij er al eentje had en en hij deze machine, of wat er van over was, gewoon lief vond. De vorige eigenaar had hem 20 jaar geleden gekocht omdat hij de Borraniwielen en de voorvork wilde hebben. Het frame was verslepen en de achtervork was weer zo’n bewijs dat Cees Fick niet zo van de framebouw was. Guido heeft daarom maar weer een standaard frame gebruikt. Aan de voorkant heeft hij er de vork van een CBR 900 Fireblade in gestoken en hij heeft 17” Supermoto velgen van Behr gemonteerd. De balansas is verwijderd en er is een andere krukas met een langere slag gemonteerd. De Yamaha moet nu een cilinderinhoud van 844 cc hebben.

Helaas heeft Guido momenteel een teveel aan lopende projecten

Daarbij heeft hij zich een Triumph TR6 aangeschaft. En laat daar nu ok nog wat werk aan zitten. Hij ligt er nu over wakker dat hij ruimte- en tijdgebrek heeft. Er moeten een paar dingen, waaronder mogelijk de Cees Fick Special, weg. Maar als de Fick weggaat, dan moet hij bij een goed baasje terecht komen. Anders houdt Guido hem zelf. Want eigenlijk is het bezit van maar een YZ toch wat aan de magere kant. Er mag op deze post gereageerd worden!  Ook door mensen die ook nog verlaten Cees Fick Specials hebben staan.


Help ons mee deze website en de aangeboden artikelen gratis te houden. Abonneer uzelf op Auto Motor Klassiek en ontvang daarbij ook het blad 12x per jaar in de bus. Of doneer een gewenst bedrag op onze betaalpagina via deze link. We zijn u er zeker dankbaar voor.


Beste Klassiekerliefhebber

Geniet van dagelijks gratis verhalen over oldtimers in uw email en schrijf gratis in. 


 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

The maximum upload file size: 8 MB. You can upload: image. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop files here

Renault 4 CV

Renault 4 CV. Smetteloze staat

Bremen Classic Motorshow 2020. Onmisbaar voor de liefhebber